Verzorgenden vormen de grootste groep professionals in de ouderenzorg en de wijkverpleging.

  • 1 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden

In het verkennend onderzoek naar verzorgend leiderschap staan ze wel centraal. Het Van Kleef Instituut voerde het onderzoek uit voor het programma Zichtbare schakel van ZonMw.

Annemarie Klaassen van het Van Kleef Instituut (VKI) leidde de verkenning Onderzoek en ontwikkeling leiderschap verzorgenden. ‘De afgelopen decennia zijn de ouderenzorg en de wijkverpleging razendsnel veranderd,’ verklaart ze. ‘Verzorgenden zijn daar een spil in. Maar al zijn ze veruit de grootste groep zorgverleners, ze worden niet echt bij die veranderingen betrokken. Dat is niet slim. We hebben verzorgenden hard nodig in de teams en voor de kwaliteit van zorg. Van het eerdere project van VKI over Verzorgenden in Transitie en het ambassadeursproject van V&VN en ZonMw weten we hoeveel ze kunnen. Met de juiste aandacht nemen ze het voortouw en bedenken ze manieren om de zorg te verbeteren. Maar die mogelijkheden krijgen tot dusver weinig aandacht. Verzorgenden worden vooral ingezet voor het uitvoerende werk.’

Verzorgend leiderschap

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.