Verzorgend leiderschap

  • 21 juli 2020
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden
Joke Zoetemelk

Ik ben Joke Zoetemelk ambassadeur verzorgenden, EVV-er, GVP-er en werkzaam bij Marente. Ik heb de opleiding ambassadeur verzorgenden bij V&VN gedaan en ik heb daar veel geleerd over verzorgend leiderschap. Gevraagd is mij iets te vertellen over hoe ik ook buiten de organisatie nu verzorgende leiderschap toepas.

Ik ben gevraagd om mee te werken bij Vilans aan de tools/handvaten om verzorgend leiderschap te kunnen toepassen.

Wilde ik dit? Natuurlijk! Dit is toch een prachtkans dacht ik. Maar goed mijn valkuil is wel een beetje, dat ik zoveel leuk vind. Dus Joke, eerst even rustig nadenken. Alles voor mijzelf op een rijtje gezet. Ook dat is verzorgende leiderschap. Weten waar je aan begint, zodat je bewust kiest voor wat jou ligt en dat je kwaliteit kunt leveren.

Wat houdt het in?
· Ik ben onderdeel van een werkgroep om de tools/handvaten over verzorgende leiderschap door te nemen die al bestaan. Zo samen te gaan kijken naar welke tools kunnen vervallen, hoe maken wij ze aantrekkelijker voor verzorgenden, hoe zorgen wij dat verzorgenden ze echt gaan gebruiken?
· Ik zit in de klankbordgroep die de vorm van de tools kritisch bekijkt om ze daarna in werkveld uit te proberen.

Hoeveel tijd gaat het mij kosten?
· 6 bijeenkomsten virtueel, 12 uur
· Mij inlezen, 8 uur
· Ideeën uitwerken, 8 uur
· Verzorgenden werven, 2 uur
· In de praktijk uitproberen, benodigde tijd hiervoor is nog lastig in te schatten

Wat is het doel?
Praktische handvaten/hulpmiddelen maken voor verzorgenden om meer verzorgend leiderschap te kunnen gaan uitvoeren. Dit echt gericht op verzorgenden.

Wat kan ik voor mijn gevoel hieraan bijdragen?
· Ervaring uit de praktijk. Waar hebben verzorgenden echt behoefte toe, welke vormgeving is geschikt en hoe laat je het verzorgenden bereiken en gebruiken.
· Mijn netwerk gebruiken van andere ambassadeurs en de vakgroep verzorgenden voor een bredere gedachte en bijdrage
· Leveren van andere ambassadeurs verzorgenden voor in de klankbordgroep.

Wat levert het mij op?
Ik zie het als een kans om verzorgenden mee te laten denken. Meedenken geeft mij altijd energie en ik voel mij dan nuttig. Ik vind het mooi dat het breed wordt getrokken met Vilans, V&VN, ROC en verzorgenden. Zo vind ik het waardevol verzorgenden die nu werken er mee te kunnen helpen, maar ook de toekomstige verzorgenden. Ik zie het als een uitdaging om verzorgend leiderschap op school al aantrekkelijk te maken en een normaal onderdeel van je beroep. Dit is voor de toekomst van ons vak belangrijk, te laten zien dat verzorging een mooi en uitdagend beroep is. Mij levert het dus straks zo ook weer goede en enthousiaste collega’s op.

Stand van zaken nu:
Ik heb ja gezegd. Ik heb verzorgenden voor de klankbordgroep geworven. Aantal virtuele bijeenkomsten van de werkgroep al gehad. Ik heb al een mooi idee gegeven voor het totaal plaatje van de vormgeving, waar enthousiast op werd gereageerd.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd