OPROEP: BELANRIJK ONDERZOEK NAAR VERZORGENDEN IG. DOE JE MEE!?

  • 12 februari 2021
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden
computer - e-learning

Verzorgenden IG zijn de grootste beroepsgroep in de langdurige zorg en heel belangrijk!  Toch wordt er nog te vaak over en niet met jullie gepraat. Ook bestaat er bijna geen onderzoek over de ervaringen en meningen van verzorgenden IG zelf.

Sinds 2017 doen we aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek naar hoe de positie van verzorgenden IG verbeterd kan worden, hoe jullie unieke kennis en vaardigheden nog beter ingezet kan worden en hoe jullie stem meer gehoord kan worden. Daarbij laten we verzorgenden IG zoveel mogelijk zelf aan het woord. Juist in deze tijden van corona is het belangrijker dan ooit dat jij en je collega-verzorgenden van zich laten horen én gehoord worden. Door onze vragenlijst in te vullen laat je je stem al horen. Doe je mee!?

Met de uitkomsten van ons kunnen we niet alleen aanbevelingen doen aan beleidsmakers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), maar ook aan managers en bestuurders van zorgorganisaties.

Hoe meer verzorgenden IG er meedoen, hoe beter! Verzorgenden IG uit alle sectoren en ZZP’ers kunnen de vragenlijst invullen. Het invullen duurt tussen de 20 tot 35 minuten. Dat is dus best wat tijd, want we hebben veel vragen over jouw ervaringen. Dit komt dus omdat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar jullie beroepsgroep en er nog veel vragen onbeantwoord zijn. Ga er dus even goed voor zitten.

Voor de leesbaarheid is ons advies om de vragenlijst op een computer of tablet in te vullen. Er zijn geen goede of foute antwoorden. We behandelen jouw antwoorden altijd vertrouwelijk en anoniem. Je maakt kans op een tegoedbon van 15 euro van Bol.com, als je de vragenlijst volledig invult.

Meer weten over het onderzoek? Mail projectleider en onderzoeker Marieke van Wieringen (m.van.wieringen@vu.nl).

Geweldig dat je meedoet!

Nogmaals: Hoe meer verzorgenden IG er meedoen, hoe beter. Dus stuur deze link dus vooral ook naar collega verzorgenden IG door!

Bedankt!

Namens het onderzoeksteam,

Marieke van Wieringen

Klik hier voor de vragenlijst

UITKOMSTEN UIT ONDERZOEK NAAR VERZORGENDEN IG

“De verhalen van verzorgenden laten een palet aan emoties en gevoelens zien. In de coronatijd nog scherper dan daarvoor. Het zijn verhalen van toewijding en frustratie, van veerkracht, loyaliteit en verbijstering. Alle uitersten hebben we gehoord en gezien. Maar zien de samenleving, beleidsmakers op landelijk niveau en het bestuur van zorgorganisaties deze uitersten? Wordt hun bijdrage aan de zorg gezien en gewaardeerd?”

In een net verschenen essay beschrijven Marieke van Wieringen en Henk Nies, onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam, ervaringen van verzorgenden IG in coronatijd. Ze interviewden daarvoor verzorgenden IG. Deze interviews zijn, net als de vragenlijst in het vorige nieuwsitem, onderdeel van het grotere onderzoek dat zij doen naar de stem en positie van verzorgenden IG. Op basis van hun onderzoek schreven Marieke en Henk eerder ook al enkele blogs. In een blog geven ze tips hoe verzorgenden meer inspraak kunnen krijgen in hun organisatie. In een ander blog roepen ze beleidsmensen en managers op om naar de unieke kennis van verzorgenden te luisteren. Het essay en het blogs laat zien dat de onderzoekers echt wat met de uitkomsten van het onderzoek doen.  

Link naar het essay:
https://www.venvn.nl/media/qa3loly5/2021_skipr-01_72_perspectief-verzorgenden-ig_-onmisbaar-maar-onzichtbaar-1.pdf 

Link naar het blog voor manangers:
https://www.zorgvisie.nl/blog/verzorgenden-zijn-groots-die-moet-je-willen-horen/

Link naar het blog voor verzorgenden:
https://www.tvvtotaal.nl/7-tips-zo-krijg-je-meer-inspraak-in-je-zorginstelling/

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)