Omgaan met tijd

  • 10 december 2019
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden
Verpleeghuis

Wil je onderzoeken of je last hebt van tijdsdruk en je eigen tijdsproblemen in kaart brengen? Ga dan aan de slag met onderstaande instrumenten.

De Tijdsdrukmeter

Tijdsdruk leidt nogal eens tot haastig werken, met kwaliteitsverlies voor de cliënt en toenemende stress bij jou als gevolg. Vaak ga je minder efficiënt werken, je maakt meer fouten en verliest zo nog meer tijd. Met de Tijdsdrukmeter kun je kijken hoeveel last je hebt van tijdsdruk.

Tijddiagnose voor zorgteams

Wil je in je team nagaan waar tijdknelpunten zitten? Doe dan de tijddiagnose voor zorgteams. Als je weet wat de belangrijkste oorzaak is van de tijdsdruk, kun je beter werken aan de oplossing ervan. 

Tijdvreters

Veel knelpunten in de zorg hebben te maken met ‘tijdvreters’. Denk hierbij aan routines en activiteiten die onnodig veel tijd kosten en ten koste gaan van de kern van het werk: zorg en aandacht voor cliënten. Geef aan wat jouw belangrijkste tijdvreter is en bekijk hoe je collega’s dit zien.

Praktijkprofiel 'Tijd voor zorg, zorg voor tijd'

Het praktijkprofiel is gebaseerd op landelijk geldende kwalificaties voor de beroepsgroep en op onderzoeken en experimenten rond tijdsbesteding en tijdsbeleving in de langdurige zorg in de praktijk. Het praktijkprofiel ondersteunt verzorgenden om Excellente Zorg te leveren.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.