Lessen uit de eerste golf: wees zichtbaar en betrokken

  • 21 oktober 2020
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden
Marieke Van Wieringen

Lokaal de eerste golf ‘goed’ doorgekomen
Terugkijkend op de eerste golf zijn verzorgenden tevreden over hoe ze die met zorgvragers en collega’s hebben doorstaan: ‘We hebben het gezien de omstandigheden goed gedaan, met elkaar.’ Verzorgenden koesteren de onderlinge steun en toegenomen saamhorigheid onder collega’s: ‘We hebben het samen gedaan, dat heeft ons dichter bij elkaar gebracht.’

Over verzorgenden, zonder verzorgenden
Als kritische reactie op de gekozen strategie om de coronacrisis veelal top-down te managen, heeft de oproep ‘niets over ons, zonder ons’ de afgelopen maanden al voor meer beroepsgroepen in de zorg geklonken. Ook voor verzorgenden geldt dat er in deze coronacrisis vooral over hen, maar nauwelijks met hen is gesproken. Dat geldt zowel op het landelijke niveau als binnen zorgorganisaties.

Respondenten gaven aan: ‘Alle beslissingen kwamen vanuit het management’, ‘Nee, in het coronacrisisteam zat geen verzorgende’. Van respondenten die in de V-Var zitten hoorden we ook dat zij nauwelijks geraadpleegd zijn. Verzorgenden vinden dat onbegrijpelijk en frustrerend.

Lees verder

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)