‘Het ambassadeurstraject helpt bij het bereiken van mijn doel’

  • 7 maart 2024
  • Nieuwsbericht
  • Verstandelijk GehandicaptenZorg
Amba's LG4 Web
De deelnemers aan het ambassadeurstraject (Jade zit vooraan, tweede van links)

Hoe kun je jouw collega’s in de gehandicaptenzorg zo goed mogelijk vertegenwoordigen? Met die vraag houden verzorgenden, verpleegkundigen en begeleiders zich bezig tijdens het ambassadeurstraject voor de gehandicaptenzorg. Jade van der Burgh (22) volgt op dit moment het traject, naast haar hbo-v-opleiding. “De tips kon ik meteen in de praktijk brengen.”

Werken, studeren én het ambassadeurstraject voor de gehandicaptenzorg. Jade doet het tegelijk. “Ik kwam vijf jaar geleden voor het eerst in aanraking met de gehandicaptenzorg tijdens mijn eerste stage in de zorg, bij ’s Heeren Loo in Monster. Toen de coronacrisis uitbrak en ik niet meer naar school kon, kreeg ik de kans om in een vaste groep te werken. Dat doe ik nu nog steeds. Inmiddels combineer ik dat met mijn hbo-v-opleiding én het ambassadeurstraject. Het is soms druk, maar het lukt. Als ik bezig ben voor mijn opleiding, ga ik in één moeite door met de opdrachten voor het ambassadeurstraject”, lacht ze.

Jade Van Der Brugh - ambassadeur gehandicaptenzorg
Jade van der Burgh

Jade meldde zich aan omdat ze verpleegkundigen en verzorgenden (in opleiding) wil laten zien hoe veelzijdig de gehandicaptensector is. “Ik heb zelf ervaren dat het tijdens de opleiding maar weinig over de gehandicaptenzorg gaat. Vaak blijft het bij het downsyndroom. Dat vind ik zo jammer, want het is zo veel meer dan dat. Dat ontdekte ik zelf ook pas toen ik hier voor het eerst mee in aanraking kwam. Sommige bewoners hebben een syndroom in combinatie met bijvoorbeeld symptomen van Parkinson, of autistische kenmerken. Het is heel uitdagend.”

Het ambassadeurstraject startte afgelopen zomer. “Ik vond de les over presenteren heel interessant. De tips, bijvoorbeeld over je houding en het gebruik van je handen, kon ik meteen in de praktijk brengen tijdens een gastles die ik gaf op mijn oude school”, vertelt ze. “Het traject helpt bij het bereiken van mijn doel om de gehandicaptensector onder de aandacht te brengen bij verpleegkundigen en verzorgenden.”

Nieuw ambassadeurstraject: geef je op!

Het ambassadeurstraject voor de gehandicaptenzorg is een samenwerking tussen V&VN en de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW). Deze zomer gaat er een vijfde traject van start. In totaal is er plek voor zestien verpleegkundigen, verzorgenden en agogen (begeleiders) in de gehandicaptenzorg. Net als de vorige trajecten, wordt ook dit traject mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van VWS. Aanmelden? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Word jij ambassadeur in de gehandicaptenzorg?

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)