Looproute Verlichting wint V&VN VZI Innovatieprijs 2022

  • 16 maart 2022
  • Nieuwsbericht
  • Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie
Winnaars Innovatieprijs

Sil Nieuwland, Maurice Beugelink en Collin Hamer zijn de eerste winnaars van de V&VN VZI Innovatieprijs. Op 15 maart 2022 vond de uitreiking online plaats. De studenten van het Alfa College bedachten een specifieke looproute, van ledlampen, voor mensen met een zorgvraag. Zodat zij van en naar het bed kunnen lopen zonder ’s nachts te veel uit hun slaap gehaald te worden. De lampen werken met bewegingssensoren en geven een gedimd, rood licht af. De kleur van het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine niet wordt verstoord, waardoor ze weer sneller in slaap komen. Ze hebben 1000 euro gewonnen.

Na een landelijke oproep bij verschillende MBO scholen en de practoraten, konden kandidaten zich inschrijven voor de prijs. Een jury heeft de top 5 bepaald. Er werd de afgelopen paar weken druk gestemd op de 5 finalisten van de V&VN VZI Innovatieprijs. Tijdens de zorgestafette op 10 maart is de prijs voor de laatste keer gepromoot. 

De Finalisten

Naast het winnende idee zijn de 4 finalisten niet met lege handen naar huis gegaan, zij kregen elk 100 euro voor hun plek in de finale. Welverdiend want hun ideeën verdienen ook zeker een plek in de spotlight.

Lian Semmekrot van het ROC van Twente heeft een fietslabyrint gerealiseerd. Een fietslabyrint stond in de instelling van Lian niet op de begroting. Daarom heeft ze gekeken naar een alternatief. De student heeft tijdens het duo-fietsen een fietsfilm gemaakt van de omgeving, dat een herkenningsbeeld heeft voor vele zorgvragers en op een USB-stick gezet. De Qwiek-up die beschikbaar is, kan de film projecteren.  Zorgvragers  kunnen maken van de Qwiek-up in combinatie met een cardio-fietsje.

Esther Wolters van het Drenthe College bedacht een speciale (eenvoudige) fotocamera waarmee een cliënt met een verstandelijke beperking een foto kan maken van datgene wat die op de dagbesteding heeft gedaan. Eenmaal terug op de afdeling kan de cliënt aan de begeleiding laten zien wat die dag gebeurt is. Zo is het voor de cliënt makkelijker om een gesprek hierover aan te gaan of, als dat niet kan, toch te laten weten wat die heeft gedaan en op die manier toch een communicatie met de begeleiding aangaan.  

Jennifer Metten Brasser van onderwijsinstelling OPPstap heeft een toepassing bedacht voor de (Stoov)Infrarood kruik. Deze dringt door in de spieren en verminderd pijn. Op de afdeling van Jennifer wordt de kruik gebruikt door mensen die daar behoefte aan hebben. Deze kruik is veiliger, makkelijk in gebruik, snel, zonder heet water waar je je aan kunt verbranden, altijd op de goede temperatuur en je kunt hem meenemen naar buiten in de rolstoel.

Nancy Zwart, student van OPPstap heeft een innovatie bedacht om kamerdeuren automatisch te openen via een polsband of druppel. Zij zag veel cliënten die moeite hadden om een kamerdeur en badkamerdeur te openen. Deuren gaan nu niet zelfstandig open en zijn zwaar in gebruik. Het risico valgevaar vergroot hierdoor ook. De cliënt krijgt bij opname een polsband/druppel die de cliënt bij de kamerdeur langs een sensor kan halen om de deur te openen. Hoe lang de deur open blijft kan per cliënt op zijn of haar behoefte afgesteld worden.

Deze geweldige ideeën zijn 15 maart gepresenteerd. De bijeenkomst wordt deze week nog op de site geplaatst om terug te kijken, houd de website dus in de gaten!

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)