V&VN VZI organiseert al een aantal jaar de eHealth Scriptieprijs, in 2022 was het eerste jaar van de V&VN VZI Innovatieprijs. De afgelopen periode hebben studenten van verschillende MBO opleidingen in Nederland hun innovatie ingestuurd, hieruit is een top 5 samengesteld door een jury. De winnaars van dit jaar waren studenten van de looprouteverlichting. 

 

Looproute verlichting

Kandidaten: Sil Nieuwland, Maurice Beugelink en Collin Hamer

Onderwijsinstelling: Alfacollege

Paul, Sil, Maurice en Collin bedachten een specifieke looproute, van ledlampen, voor mensen met een zorgvraag. Zodat zij van en naar het bed kunnen lopen zonder ’s nachts te veel uit hun slaap gehaald te worden. De lampen werken met bewegingssensoren en geven een gedimd, rood licht af. De kleur van het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine niet wordt verstoord, waardoor ze weer sneller in slaap komen.

Fietslabyrint

Kandidaat: Lian Semmekrot

Onderwijsinstelling: ROC van Twente (Hengelo)

Beweging is voor de zorgvrager met dementie erg belangrijk voor lichamelijk welbevinden, denk aan hersenstimulans, behoud van spieren en een goede bloedcirculatie.
Een fietslabyrint stond in de instelling van Lian echter niet op de begroting. Daarom heeft ze gekeken naar een alternatief. De student heeft tijdens het duo-fietsen een fietsfilm gemaakt van de omgeving, dat een herkenningsbeeld heeft voor vele zorgvragers en op een USB-stick gezet. De Qwiek-up die beschikbaar is, kan de film projecteren.  Zorgvragers die in quarantaine zitten of tijdens regenachtige dagen gebruik kunnen maken van de Qwiek-up in combinatie met een cardio-fietsje.

CommiCam

Kandidaat: Esther Wolters

Onderwijsinstelling: Drenthe College Meppel

Esther bedacht een speciale (eenvoudige) fotocamera waarmee een cliënt met een verstandelijke beperking een foto kan maken van datgene wat die op de dagbesteding heeft gedaan. Deze foto's worden automatisch online bewaard. Eenmaal terug op de afdeling kan de cliënt aan de begeleiding laten zien wat die dag gebeurt is. Zo is het voor de cliënt makkelijker om een gesprek hierover aan te gaan of, als dat niet kan, toch te laten weten wat die heeft gedaan en op die manier toch een communicatie met de begeleiding aangaan.  

Infraroodkruik

Kandidaat: Jennifer Metten Brasser
Onderwijsinstelling: OPPstap

Jennifer heeft een toepassing bedacht voor de (Stoov)Infrarood kruik. Deze dringt door in de spieren en verminderd pijn. Op de afdeling van Jennifer wordt de kruik gebruikt door mensen die daar behoefte aan hebben. Deze kruik is veiliger, makkelijk in gebruik, snel, zonder heet water waar je je aan kunt verbranden, altijd op de goede temperatuur en je kunt hem meenemen naar buiten in de rolstoel.

Deuropener

 

Kandidaat: Nancy Zwart

Onderwijsinstelling: OPPstap

Nancy heeft een innovatie bedacht om kamerdeuren automatisch te openen via een polsband of druppel. Zij zag veel cliënten die moeite hadden om een kamerdeur en badkamerdeur te openen. Deuren gaan nu niet zelfstandig open en zijn zwaar in gebruik. Het risico valgevaar vergroot hierdoor ook. De cliënt krijgt bij opname een polsband/druppel die de cliënt bij de kamerdeur langs een sensor kan halen om de deur te openen. Hoe lang de deur open blijft kan per cliënt op zijn of haar behoefte afgesteld worden.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)