Dit zijn de winnaars van de Digitale Zorg Prijs 2023

Uitreiking Digitale Zorgprijs - Helder En Winnaars
v.l.n.r. Tessa Herngreen, Conny Helder, Kiki Reumkens en Judith Claessens

Tessa Herngreen van zorgorganisatie Nieuw Unicum en Judith Claessens en Kiki Reumkens van Zuyd Hogeschool zijn de winnaars van de Digitale Zorg Prijs 2023, een stimuleringsprijs voor studenten met een innovatief idee op het gebied van zorgtechnologie. Zij ontvingen op maandag 11 december een cheque van 1.000 euro uit handen van Conny Helder, demissionair minister voor Langdurige Zorg en Sport.

Afgelopen zomer konden studenten hun initiatief insturen. Uit alle aanmeldingen nomineerde een vakjury in totaal tien genomineerden, vijf per categorie. Tot begin december kon er worden gestemd. Naast het aantal stemmen van het publiek - bijna 5.000 in totaal - is ook het oordeel van de jury meegerekend.

De productprijs is gewonnen door Tessa Herngreen (36). Ze studeerde dit najaar als zij-instromer af als verzorgende IG. Haar project: QR-codes op zorgkaarten. “Zo kunnen zzp’ers, maar ook nieuwe collega’s en stagiairs, makkelijk en AVG-proof zien hoe ze de beste zorg kunnen verlenen. Ik werk met bewoners met een cognitieve beperking en zij kunnen dat zelf niet vertellen”, legt ze uit. “Ik ga mijn best doen om het te implementeren in mijn organisatie. En hopelijk ook daarbuiten.”

Tessa benadrukt het belang van technologie in de zorg. “Het zorgt ervoor dat er meer tijd overblijft voor persoonlijke aandacht voor cliënten en patiënten. En dat komt de kwaliteit van zorg ten goede.”

Wijkverpleegkundigen Judith Claessens (27) en Kiki Reumkens (25) gingen naar huis met de thesisprijs. Zij onderzochten de inzet van digitale hulpmiddelen in de wijkverpleging via de VirtueleThuiszorg©. “Het is fijn dat ons idee wordt gezien en dat er waardering is”, reageert Judith. “We zijn heel blij met de prijs, we hadden het niet verwacht”, vult Kiki aan. Zij gaat zich bezighouden met vervolgonderzoek.

“Het zijn stuk voor stuk prachtige initiatieven. Deze studenten zijn digitaal opgegroeid en ze weten als geen ander hoe je technologie kunt inzetten. Als V&VN vinden we het belangrijk dat digitalisering wordt gestimuleerd, omdat die bijdraagt aan betere zorg voor onze patiënten en cliënten. Juist omdat deze initiatieven vanuit de dagelijkse praktijk zijn ontwikkeld”, reageert V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)