Preventie en behandeling van vallen

Beroepsvereniging Vallen, Fracturen & Osteoporose
Verenigt verpleegkundigen en andere zorgverleners die werken op een osteoporosepolikliniek of op een valpolikliniek van een algemeen ziekenhuis.

X2pmp9aafjv2p5jfhgc0hpxsf5v4ahxfpluhflyva9d2nhp9pfw9pps4aho9a2o47hgaiwws2pa9n7gdesn1kaba3r
Xray Hand Paars

Ouderen kunnen veel eenvoudige praktische voorzorgsmaatregelen nemen om het valrisico te beperken.

  • Regelmatig lichaamsbeweging nemen
  • Goed schoeisel dragen
  • Langzaam opstaan na zitten of liggen en een ogenblik de tijd nemen vóór in beweging te komen. Dit voorkomt duizeligheid.
  • Ouderen die snel duizelig worden wanneer zij staan, kunnen (na overleg met hun huisarts) steunkousen gaan dragen.
  • Een arts vragen alle gebruikte geneesmiddelen (waaronder ook zelfzorgmiddelen) te bekijken: zitten er middelen tussen die het valrisico verhogen?
  • Regelmatig het gezichtsvermogen laten controleren. Een bril met de juiste glazen aanschaffen en deze ook dragen kan vallen helpen voorkomen.

Behandeling van vallen
Als eerste worden eventuele verwondingen behandeld, zoals botbreuken, uitgerekte gewrichtsbanden en verrekte spieren. Daarna wordt gekeken of een volgend valincident en een hieruit voortvloeiend letsel kunnen worden voorkomen.

Waar?
De behandeling gebeurt in ziekenhuizen op verpleegkundige vallen- en fractuurspreekuren van geriatrische afdelingen of op fractuur & osteoporose spreekuren van chirurgische en orthopedische poliklinische afdelingen. Ook Interne geneeskunde poliklinieken beschikken over gespecialiseerde verpleegkundigen die in nauwe samenwerking met een medisch specialist patiënten met fracturen na valincidenten diagnosticeren en behandelen. Daarnaast zijn er gespecialiseerde valklinieken, waarin artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen de oorzaken van valincidenten en de mogelijkheden voor valpreventie in kaart brengen.

Paramedische hulp
Fysiotherapeuten en ergotherapeuten helpen iemand die gevallen beter gebruik te maken van een rollator of wandelstok bij het lopen. Ook helpen zij bij het inventariseren van de veiligheid in huis.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!