Sport en beweging

Beroepsvereniging Vallen, Fracturen & Osteoporose
Verenigt verpleegkundigen en andere zorgverleners die werken op een osteoporosepolikliniek of op een valpolikliniek van een algemeen ziekenhuis.

X2pmp9aafjv2p5jfhgc0hpxsf5v4ahxfpluhflyva9d2nhp9pfw9pps4aho9a2o47hgaiwws2pa9n7gdesn1kaba3r

Sport en beweging

Regelmatige lichaamsbeweging en sportbeoefening vergroten de botmineraaldichtheid. Zelfs op hoge leeftijd heeft lichamelijke activiteit een positief effect op het bot.

Sportbeoefening
Sportbeoefening heeft in de juiste dosering zeer gunstige effecten op de houding, het coördinatievermogen, spiersterkte en botmassa van mensen met osteoporose. Toch moet er in het optimale trainingsprogramma niet al te zwaar worden getraind.

Intensief sporten en een laag botmineraalgehalte
Bij vrouwen die intensief trainen voor duurprestaties, zoals marathon of triatlon, vermindert de oestrogeenproductie waardoor de menstruatie eventueel uit kan blijven. Deze zwaar trainende vrouwen hebben een lager botmineraalgehalte dan vrouwen van dezelfde leeftijd die minder zwaar trainen en normaal menstrueren. Vrouwen moeten dus voorkomen op te jonge leeftijd zodanig intensief te trainen dat hun geslachtshormonenproductie erdoor afneemt.

Begin al vroeg met bewegen
Bewegen is een goede preventie van osteoporose, doordat daarmee de piekbotmassa wordt verhoogd. De sportmogelijkheden door kinderen zijn dan ook onbeperkt. In principe kan een kind deelnemen aan alle gewenste sporten.

Sporten voor ouderen
Voor ouderen die bestaande osteoporose willen bestrijden of stabiliseren is er een gunstige combinatie van statische en dynamische bewegingsvormen. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen, roeien, langlaufen, tennis en golf. Maar ook balspelen en traplopen zijn geschikte activiteiten vanwege de relatief hoge mechanische belasting. Het aantal herhalingen (tien tot twintig keer kan al voldoende zijn) en de te leveren kracht zijn daarbij van groter belang voor de botsterkte dan de intensiteit van de activiteit.

Ondersteuning van het spierkorset
Oefeningen ter ondersteuning van het spierkorset en de ruggenwervels zijn zeer aan te raden. Bij ouderen met osteoporose moeten buigoefeningen, zoals het voorover buigen om de tenen te raken, worden vermeden. Deze oefeningen kunnen een te grote druk op de lage rug veroorzaken. Bij sportbeoefening, zoals golf, moet men zo min mogelijk buigen met gestrekte knieën.

Zwemmen
Zwemmen is niet direct een sport waarbij de botten voldoende worden belast om de botdichtheid in de wervelkolom, heupen en benen te kunnen vergroten. Het heeft wel een positieve invloed op de botten van de polsen en armen en het rompspiercorset. Mensen met pijn door osteoporose vinden zwemmen vaak plezierig. Het brengt ook andere voordelen met zich mee, zoals een verbeterd uithoudingsvermogen en lenigheid. Nadelige consequenties heeft het niet.

Fitheid en welzijn
Lichaamsbeweging is gerelateerd aan duur, intensiteit en frequentie. Wanneer deze drie factoren goed in acht worden genomen en zijn afgestemd op de sporter, heeft sport zowel positieve effecten op de botstofwisseling alsook trainingseffecten op het spier-, het hart-long en het zenuwstelsel. Het resultaat: een toegenomen fitheid en welzijn.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)