Anamnese en lichamelijk onderzoek

Beroepsvereniging Vallen, Fracturen & Osteoporose
Verenigt verpleegkundigen en andere zorgverleners die werken op een osteoporosepolikliniek of op een valpolikliniek van een algemeen ziekenhuis.

X2pmp9aafjv2p5jfhgc0hpxsf5v4ahxfpluhflyva9d2nhp9pfw9pps4aho9a2o47hgaiwws2pa9n7gdesn1kaba3r

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Meting van het mineraalgehalte van skeletdelen
Een indruk van de skeletmassa krijg je door meting van het mineraalgehalte van skeletdelen. Het mineraalgehalte is een indirecte maat voor de sterkte van bot. Er blijkt een verband te bestaan tussen mineraalgehalte en de fractuurprevalentie en –incidentie. We kunnen dus metingen van het mineraalgehalte gebruiken bij de keuze voor preventieve behandeling of bij een vervolgbehandeling.

DEXA-meting
De meest gebruikte methode is de dual(energy) X-ray absorptiometry ofwel DEXA-meting. Hierbij wordt dichromatische straling gebruikt. Bij meting wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling in het röntgengebied waarvan de absorptie door bot, vooral door de mineraalatomen calcium en fosfor daarin, wordt geregistreerd. De uitkomsten zijn zeer nauwkeurig rechtevenredig met het minerale asgehalte.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)