Landelijke expertisegroep Transferverpleegkundigen GGZ

  • 21 september 2023
  • Nieuwsbericht
  • Transferverpleegkundigen
Ggz Gang Lopen

Onderstaand een bericht vanuit de Landelijke expertisegroep Transferverpleegkundigen GGZ.

Graag willen wij jullie een update geven van landelijke expertise groep Transferverpleegkundigen GGZ, welke 2,5 jaar geleden is opgezet.

Wij zijn Esther van Deijk, Marije Schot en Cynthia Verheezen en werken bij Antes, onderdeel van Parnassiagroep, als transferverpleegkundigen GGZ, respectievelijk sinds 2014, 2022 en 2009.

Destijds merkten wij als deelnemers van het regio-overleg van transferverpleegkundigen in de AGZ regio Rotterdam, dat onze doelgroep zorgde voor andere uitdagingen en bijbehorende plaatsingsproblemen. Deze cliëntengroep is ook steeds meer zichtbaar in de algemene ziekenhuizen waar collega’s tegen dezelfde problemen aan liepen en iedereen los van elkaar het wiel (opnieuw) aan het uitvinden was. Hierdoor kwamen wij op het idee onze kennis, ervaring en krachten in het land te bundelen en een eigen expertisegroep GGZ Transferverpleegkundigen op te zetten. De laatste jaren zijn wij in totaal negen keer bij elkaar gekomen via MS-Teams en hebben wij een breed scala aan onderwerpen besproken. De doelen waar wij aan gewerkt hebben zijn:

  • Informatie/ expertise uitwisselen op ons GGZ & transfer werkgebied, wat heel anders is als voor de Transferverpleegkundigen in de algemeen ziekenhuizen> casuïstiekoverleg. Dit is nog steeds actueel.
  • Met elkaar verder de functie Transferverpleegkundige GGZ of de aandachtsvelders binnen ziekenhuizen en instellingen professionaliseren en profileren van het belang en meerwaarde van deze functie. 
  • Landelijk netwerk in kaart brengen van GGZ Transferverpleegkundigen in diverse GGZ instellingen, MPU/ PAAZ afdelingen en andere relevante instellingen. Doel hiervan is dat collega’s elkaar zowel landelijk als in de eigen regio makkelijker kunnen vinden. Dit is inmiddels ook een mooie uitkomst gebleken van de voorgaande overleggen.
  • Landelijke sociale kaart met elkaar maken om meer zicht te krijgen op uitplaatsingsmogelijkheden voor specifieke GGZ patiënten doelgroepen zoals revalidatie, palliatief, NAH, verslavingen en wonen etc.

Inmiddels zijn er meer dan 30 deelnemers vanuit verschillende GGZ instellingen, (academische) ziekenhuizen en andere instellingen. Kennen jullie nog andere collega’s in het land die geïnteresseerd zijn om aan te sluiten? Schroom niet om ons te bellen/mailen om ook bij te voegen bij ons overleg twee maal per jaar.

Cynthia Verheezen & Marije Schot, Esther van Deijk (werkzaam tot 1 okt 2023 bij Antes)

06-83631382 / 088-3587600

transfer@anteszorg.nl

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)