Toediening van immunoglobulines van het ziekenhuis naar de thuissituatie

  • 17 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Technische Thuiszorg
TTV Wijkverpleging 2

Oost west, thuis is toch het best!

Mijn naam is Brita van Gerven. Ik ben sinds 2019 werkzaam in het Technisch Thuiszorgteam Oss, Uden, Veghel Pantein. Na mijn MBO 4 diploma heb ik mij eerst gespecialiseerd als wondverpleegkundige. Daarna heb ik nog de HBO-V opleiding gedaan bij Fontys in Eindhoven. Nu kreeg ik de kans om mij ook verder te verdiepen in mijn vak, de Technische Thuiszorgverpleegkundige. In februari 2021 startte ik met de opleiding. Als onderdeel van de opleiding heb ik een kwaliteit verbeterplan gemaakt over de verplaatsing van de toediening van immunoglobulines van ziekenhuis naar de thuissituatie.

Door de juiste zorg op de juiste plek te gaan leveren zijn wij als technisch thuiszorg team (TTV) van Pantein benaderd door Mediq en UMC Utrecht om een samenwerking op de starten voor het thuis toedienen van de immunoglobulines bij volwassenen. Een technisch thuiszorg team is gespecialiseerd in het toedienen van intraveneuze en subcutane medicatie en daardoor geschikt om deze behandeling uit te voeren.

Een behandeling met immunoglobulines wordt vaak opgestart in het ziekenhuis. De meeste academische centra doen één tot twee behandelingen in de kliniek en dragen daarna de zorg over aan partijen die deze zorg thuis kunnen verlenen. Aangezien de druk op de dagbehandelingen steeds meer toeneemt, worden er keuzes gemaakt om, in sommige gevallen levenslange, behandeling met immunoglobulinen sneller naar de thuissituatie te verplaatsen. Landelijke partijen zonder contract bij de zorgverzekeraar, die al 15 jaar deze toedieningen doen en daarmee expertisecentra, worden daarmee buitenspel gezet omdat zij geen contracten hebben voor wijkverpleging. Daarom zijn de landelijke, al ervaren, partijen zoals Mediq bezig om een samenwerking te zoeken met de regionale thuiszorgorganisaties, zoals Pantein.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)