Opleiding Technische thuiszorgverpleegkundige bij HAN VDO Gezondheid NLQF6 ingeschaald

  • 17 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Technische Thuiszorg
Pexels Pixabay 256520

Sinds 8 februari 2022 is de opleiding Technische Thuiszorgverpleegkundige(TTV) van HAN VDO Gezondheid ingeschaald op NLQF6-niveau. In het Nederlands onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlands kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een kwalificatie aan te geven. Een inschaling op NLQF-niveau maakt het mogelijk opleidingen met elkaar te vergelijken, ook in Europees verband.

In navolging van de NLQF-inschaling van de SPV-opleiding (Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige) van de HAN is in de zomer van 2020 een aanvang gemaakt om ook de andere Post hbo- verpleegkundige vervolgopleidingen - onderdeel van de Academie Gezondheid & Vitaliteit van de HAN - door te ontwikkelen. De opleiding TTV is er daar een van.

Basis opleiding
De basis voor de inhoud van de opleiding is het expertisegebied Technische Thuiszorgverpleegkundige van de V&VN. In samenspraak met de vakgroep en het werkveld hebben we de opleiding meer praktijkgericht gemaakt, zijn modulen vervangen door onderwijseenheden en werken we met leeruitkomsten die duidelijker richting geven aan het leren van ervaren verpleegkundigen.

En nu?
Door de inschaling op NLQF6 tonen we aan dat de TTV op dit niveau haar werk uitvoert. Er zijn organisaties die verpleegkundigen na het behalen van dit diploma een salarisschaal hoger geven.
Daarnaast kunnen verpleegkundigen via het STAP-budget dat in maart 2022 opent een tegemoetkoming in de studiekosten krijgen van maximaal ‚ā¨1000,- Hiervoor moet een opleiding een NLQF accreditatie hebben dus vanaf nu is deze tegemoetkoming aan te vragen.
Verder gaat de vakgroep onderzoeken of deze inschaling kan betekenen dat ook verpleegkundigen die initieel geen HBO-V vooropleiding hebben met dit diploma TTV toch mogen indiceren en zorgplannen accorderen. Maar daarvoor is er nog wel wat werk aan de winkel.

We zijn als HAN VDO heel blij met de erkenning van dit niveau voor de technische thuiszorgverpleegkundige. Hiermee krijgt ook jullie hoog complexe vak de erkenning die het verdient en vormt het een mooie basis voor verdere ontwikkeling en uitbreiding van jullie functie.

Irma Mosselman
Opleidingscoördinator opleiding Technische thuiszorgverpleegkundige
HAN VDO Gezondheid

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd