Geslaagden NLQF 6 gecertificeerde diploma van de opleiding Technische Thuiszorg Verpleegkundige

  • 1 april 2022
  • Nieuwsbericht
  • Technische Thuiszorg
Pexels Ekrulila 2292837

Speech van vakgroepvoorzitter Conny de Pee tijdens de diplomering van lesgroep 2 opleiding Technische Thuiszorg Verpleegkundigen op 21 maart 2022.

Beste collega’s, beste  Birgitte, Brita, Carina, Eva, Jannie, Marielle, Mariska, Marjan, Mira, Petra, Sylvia, Suzanne, Suzanne en Yvonne van harte gefeliciteerd met het behalen van het NLQF 6 gecertificeerde diploma van de opleiding Technische Thuiszorg Verpleegkundige.

Voor de mensen die mij niet kennen, ik ben Conny de Pee werkzaam als TTV in een TT team in het zuiden van het land en daarnaast voorzitter van de vakgroep V&VN Technische Thuiszorgverpleegkundigen.

Voordat ik wat vertel over de zwaarte van de opleiding, wil ik eerst ook Irma Mosselman heel erg bedanken voor de inzet voor het behalen van de NLQF6 certificering. Wat een werk heeft zij verzet! En wat zijn we trots op deze certificering. Heel bijzonder dat een opleiding die eigenlijk nog in ontwikkeling is, deze certificering al heeft behaald. Dank nogmaals, Irma.

Dan de geslaagden. Wat een heftig jaar was dit! Live lessen, online lessen, hybride lessen en dan nog de veranderingen halverwege de opleiding door de aanvraag van NLQF 6. Zaken werden bijgesteld, opdrachten moesten toch net wat anders. En dan vraagt een post HBO opleiding toch veel van leerlingen. Het is geen ‘gewone HBO opleiding’. Post HBO betekent dat je veel zelf uit moet zoeken, je krijgt niet meer op een bordje wat en hoe alles precies geregeld is en wordt. Zelf ondernemen, zelf initiatief tonen, verdiepen en verder ontwikkelen. Een opleiding dus met veel hobbels en vragen. Het vraagt veel flexibiliteit en een lerende houding. Je hoort ook wel van collega’s: wat moet ik nu nog leren, ik doe dit werk al jaren. Als je met deze houding een opleiding ingaat, dan mis je kansen. Denk eens aan alle nieuwe collega’s die je leert kennen uit alle verschillende organisaties. Iedere organisatie werkt op zijn eigen manier en denkt dat dit de beste manier is. We proberen met deze opleiding ook een eenduidigheid in werken en vaardigheden te creëren, zodat cliënten in Groningen met dezelfde ziektebeelden thuis verzorgd kunnen worden op dezelfde kwalitatief hoge manier van zorg verlenen.

Dat is natuurlijk niet het enige wat je leert in deze opleiding. We hopen in ieder geval een onderzoekende houding te hebben kunnen meegeven aan de studenten. Onderzoeken doe je meestal niet voor jezelf alleen. Vaak onderzoek je een probleem uit je organisatie waar je tegenaan bent gelopen. Je wil graag een verbetering inzetten. Bedenk dan wel, dat andere collega’s in het land vaak tegen dezelfde problemen aan lopen. Deel je onderzoek met collega’s en in onze Nieuwsbrief, zodat anderen van jouw onderzoek kunnen leren. Dat is wat een HBO plus opleiding brengt: delen van jouw vaardigheden in onderzoek en sparren met collega’s: hoe doe jij dit en wat kan ik daar van leren. Bijzonder trots ben ik dan ook op de leerlingen die hun onderzoeken met ons willen delen, Birgitte, Brita dank hiervoor.

Jullie toonden verpleegkundig leiderschap, door verder te willen groeien in je vak. Gericht op de praktijk om zo in de praktijk verbeterpunten aan het licht te brengen en te implementeren, je collega’s overtuigen van de verbetering is moeilijk maar door de aangeleerde skills lukt dat! Ondanks de ellende van het zoeken naar literatuur, het houden aan het format en de ongelooflijke hoeveelheid tijd die jullie erin hebben gestoken, trots op jullie!

Wat is nou de waarde van de TT-verpleegkundige: Zij is de spin in het web, als het gaat om de coördinatie van het zorgproces van kwalitatief hoogcomplexe zorg. Vanuit het ziekenhuis naar huis en via de huisarts goed te organiseren en goede zorg te leveren dat is een kunst. Er is een directe afstemming met héél veel collega’s in de keten om de zorg goed te laten verlopen. Daarnaast zijn jullie een sparringpartner voor artsen, collega’s en mantelzorgers.

Deze kanjers toonden al lef en creativiteit door als aan deze opleiding deel te nemen!

Naast het persoonlijk ontwikkelen door je te verdiepen in situaties uit de praktijk, hebben zij zich ook gericht op het klinisch redeneren, ketenzorgopdrachten, motiverende gespreksvoering, reflecteren, intervisie, netwerken en “over de muren van de buren heen gluren”. Wat een leerproces.

En dan niet te vergeten, ons eigenlijke werk, het toetsen van de voorbehouden handelingen. Dagelijkse kost, maar toch is zo’n toets spannend. Wat gaan de toetsers vragen, kan ik door mijn nerveuze spanning wel doen zoals ik altijd doe? Het is jullie allemaal gelukt.

En dan als laatste nog de intervisies en het geven en krijgen van feedback, daar hebben we toch tijdens ons werk helemaal geen tijd voor! Toch is het een belangrijk onderdeel van ons werk. Ook daar zijn jullie vol voor gegaan! Super!

Jullie zijn enorm gegroeid in alles waar deze opleiding voor staat. Jullie zijn fantastische professionals.

Wij, het bestuur van de vakgroep V&VN Technische Thuiszorg Verpleegkundigen hopen dat jullie lid zijn van onze vakgroep en onze nieuwsbrieven blijven lezen om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in  ons vak en de Webinars en symposia die we zelf of samen met anderen organiseren, zoals het webinar op 17 mei 2022 die geheel over 'PIJN' en pijnbeleving gaat.

Wellicht zijn jullie geïnteresseerd in het meedoen aan 1 van onze projecten of in een bestuursfunctie. Jullie zijn van harte welkom!

Maar eerst genieten van dit behaalde succes, dus tijd voor een feestje.

Namens mijn medebestuursleden Corrie, Monique, Lilian, Dominique en Nellie nogmaals van harte gefeliciteerd. Het bestuur van de vakgroep wil jullie graag een kleine attentie aanbieden voor het behalen van jullie LQF 6 gecertificeerde diploma.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)