Witboek van de Verpleging en Verzorging 2022: zorgmedewerkers zelf aan het woord

  • 26 januari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen

In 1982 verscheen het Zwartboek van de Verpleging. In dat Zwartboek stond wat de gevolgen waren van het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden.

 

In 2022 komt er een Witboek van de Verpleging en Verzorging. Waarom? In de media wordt vooral geschreven over wat er niet goed gaat in de verpleging en verzorging. Hierdoor krijgen de zorgberoepen (helpende, verzorgende, verpleegkundige en verpleegkundig specialist) een negatief imago. Dit negatieve imago beperkt de instroom van jonge mensen in de zorgopleidingen en draagt bij aan een onnodig grote uitstroom van ervaren collega’s. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst. Immers de zorgvraag stijgt voortdurend en een enorm tekort aan zorgmedewerkers heeft grote gevolgen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg en behandeling en kwaliteit van leven van zieke en kwetsbare mensen.

 

Doel Witboek van de verpleging en Verzorging 2022

Het doel van het maken van dit Witboek is er informatie in op te nemen waaruit blijkt hoe trots helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zijn op hun vak en waarom ze hun vak met veel plezier uitoefenen. We weten heel goed dat er veel dingen nog beter kunnen en moeten in de verpleging en de verzorging. Echter met dit Witboek willen we werken aan een betere beeldvorming over verplegen en verzorgen en aan een positief beroepsbeeld. Het wordt een digitale uitgave die mooi vormgegeven wordt en in mei aanstaande op grote schaal wordt verspreid. Er worden geen namen van instellingen of personen genoemd in het Witboek.

De vraag aan jou als helpende, verzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig specialist of student voor deze beroepen is kernachtig antwoord te geven op een aantal vragen. Deze vragenlijst is via onderstaande knop in te vullen.

Oproep witboek

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)