Werking van sociale media en gebruik van neusspray in stomazorg

  • 14 april 2021
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen

Hoe het ooit begon

Het betreft een stomapatiënt met een huidprobleem waar je als stomaverpleegkundige meerdere oplossingen hebt geprobeerd, maar zonder het gewenste effect. Jaren geleden hebben wij daarom contact gezocht met de dermatoloog bij ons in het Deventer Ziekenhuis.

De dermatoloog wilde na het gezamenlijke consult, graag een crème voorschrijven. Echter wij gaven aan dat dit niet kon i.v.m. de hechtkracht van de huidplak. Hij gaf aan dat hij een oplossing ging bedenken en die kwam er in de vorm van een neusspray. Hierin zit namelijk dezelfde medicatie als in de crème.

Publicatie tijdschrift

Na een aantal jaar dit als effectieve oplossing uitgedragen te hebben voor contact dermatitis, wilde de dermatoloog graag met ons hierover een artikel schrijven voor het “Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde”. Een artikel schrijven voor dit tijdschrift is niet even een avondje zitten en dan heb je een goedgekeurd artikel. Er zijn meerdere maanden, meerdere versies over heen gegaan. Het doel was om collega dermatologen bekend te maken met de peristomale huidproblemen. Mede omdat er voor de dermatologen geen literatuur voor handen is en slechts een kleine groep dermatologen zich hiervoor interesseerden.

Het sneeuwbal effect en misvatting

Uiteindelijk is het een mooi artikel geworden, dat opgepakt is door Bureau Communicatie binnen ons ziekenhuis. Er werd een artikel aan gewijd in de huis-aan-huis kranten binnen onze verzorgingsregio. Hierin heeft het ziekenhuis elke maand een dubbele pagina met allerlei nieuwtjes over ontwikkelingen binnen het ziekenhuis. Dit gaf meerdere reacties van patiënten, maar wat mij erg verbaasd heeft dat het ook door de landelijke sociale media werd opgepakt. Dit had ik persoonlijk niet verwacht en daarbij ook de toch wel soms negatieve reacties. Ik moest me inhouden om er niet op te reageren. Ja, het is niet nieuw en ja, het wordt, gelukkig, al in meerdere ziekenhuizen toegepast. Dit alles is een proces van jaren geweest en vindt dus zijn oorsprong ver voor de publicatie van het artikel. Echter door hoe het opgepikt is, lijkt het alsof het nu iets nieuws is.

Boodschap

Wat we hopen te bereiken is dat de stomaverpleegkundigen en dermatologen elkaar sneller weten te vinden. Want we weten, dat de samenwerking zoals die er bij ons is, (nog) niet voor elk ziekenhuis gerealiseerd is.

En bedenk wat je als reactie geeft op ontwikkelingen die binnen de stomazorg gebeuren en waar eindelijk eens wat publiciteit voor komt! Want laten we eerlijk zijn, stomazorg wordt niet als charmant onderwerp gezien om over te publiceren! Dus als er een publicatie is, #doeislief!

 

Sandra Oosterlaar

Stoma-, DEC-verpleegkundige, Casemanager Gastro Entrologie - Deventer Ziekenhuis

neusspray

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)