Raad jij de Stoma App al aan je patiënten aan?

  • 22 juni 2021
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen
Stoma App Afbeelding

Sinds 6 maanden is de Stoma App gratis beschikbaar. De app is ontwikkeld door het Amsterdam UMC met o.a. V&VN Stomaverpleegkundingen, Stomavereniging en Stichting Stomaatje met als doel om patiënten met een stoma goed te informeren en te begeleiden. Iedereen die een stoma heeft óf binnenkort gaat krijgen, kan ontzettend geholpen worden met de app. Inmiddels is de app al 1500 keer gedownload door patiënten, zorgverleners en andere geïnteresseerden. Wordt de app ook door jouw patiënten gebruikt?   

Wat biedt de Stoma App?

Deze app biedt alle informatie die de patiënt nodig heeft; over verschillende typen stoma’s, mogelijke problemen, voeding, beweging (bijv. buikspieroefeningen), reizen, maar ook video's over de verzorging. Maar er is ook een veilig platform voor lotgenotencontact, waarin patiënten direct met elkaar chatten. De inhoud van deze app is gebaseerd op de Nederlandse richtlijn Stomazorg en voldoet aan alle Europese richtlijnen en veiligheidsnormen voor medische hulpmiddelen. De app is daarmee dus ook een volwaardig medisch hulpmiddel.

Hoe kunnen patiënten de app downloaden?

De “Stoma App” is in de bekende app stores van Apple en Google eenvoudig te downloaden, en is voor iedereen gratis. In de informatiefolder (die naar elk ziekenhuis is verstuurd) wordt er informatie verstrekt over de app en de verschillende functionaliteiten.

Onderzoek met de app

In de Stoma APPtimalisatie Studie wordt onderzocht of de Stoma App de patiënten ook daadwerkelijk helpt. Er wordt een iets andere versie van de app gebruikt, waarbij  verschillende methodes van informatievoorziening en begeleiding via de app worden vergeleken. Onderzocht wordt, door welke informatie de patiënt zich beter geïnformeerd en ondersteund voelt, en ook beter wordt geactiveerd in de weg naar herstel.

Wilt u meer informatie over de app of over de studie? Of heeft u informatiefolders nodig? Neem contact op met drs. Sebastiaan van der Storm via s.vanderstorm@amsterdamumc.nl   

Raadpleeg de informatiefolder

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!