Nieuwe voorzitter

  • 21 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen

Zoals op ons najaarscongres gemeld heeft Sandra Oosterlaar het voorzitters-stokje overgenomen van Marianne. We hebben Sandra gevraagd wat haar motivatie en doelen zijn om dit te doen.

 

Het verhogen van de kwaliteit van de stomazorg noemt Sandra direct als een belangrijk doel.

"Het eerste wat bij mij naar voren komt is dat ik het belangrijk vindt dat de stomaverpleegkundigen elkaar kunnen vinden. Als je als "jonge" stomaverpleegkundige  begint heb je veel behoefte aan feedback en kunnen overleggen met meer ervaren collega's. En de ervaren stomaverpleegkundigen kunnen weer leren van de jongere collega's. Dan is het mooi dat je elkaar laagdrempelig kan vinden".  

Een professionele en goed ingerichte vereniging kan voor de instrumenten zorgen om elkaar te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een kennisbank of een digitaal verenigingsplatform.

 

Ook een belangrijk onderwerp om aan te werken als beroepsvereniging is het goed werkend krijgen van het functioneringsgericht voorschrijven. "Als stomaverpleegkundigen zijn we in ons hoofd heel snel bezig een situatie in kaart te brengen. Systematisch, vanuit klinisch redeneren, komt er al heel snel een productadvies " uitrollen". Onze uitdaging ligt er in om het proces dat we doorlopen inzichtelijk te maken voor alle andere betrokken partijen."

 

Je bent als voorzitter het gezicht van onze beroepsvereniging, hoe kijk jij daar zelf naar?

"Ja, je zit inderdaad ineens letterlijk bij allerlei partijen aan tafel. Dat is soms wel even wennen. Maar de afspraak is dat we het allemaal met elkaar doen. Ik hoor soms dingen aan die ik dan weer doorgeef aan collega's die met dat onderwerp bezig zijn.”

Wat Sandra wel als heel positief ervaart is wat wij de laatste jaren bereiken, zelfs ondanks de corona perikelen. “Dat is ook juist hoe ik er tegen aankijk: we willen graag heel veel, maar kijk vanuit de mogelijkheden die er wel zijn, en wat je dan met elkaar kan bereiken."

"Het blijft wel uitdagend om als verpleegkundige aan te schuiven bij beleidsmakers, bestuurders enz. Van die echte vergadertijgers".

 

Sandra, als je aan het eind van deze 2 jaar het stokje weer overdraagt, wat zou jij dan bereikt willen hebben?

"ik denk dan aan mijn 2 belangrijkste onderwerpen:

- Het FGV goed neerzetten, zodanig dat er eindelijk geen discussie meer is over de expertise van ons als stomaverpleegkundigen.

- dat de stomaverpleegkundigen elkaar laagdrempelig kunnen vinden en van elkaars kennis gebruik kunnen maken. Een digitaal verenigingsplatform en een kennisbank kunnen hierbij helpen."

 

[tekst: Jolanda Smelt]

Voorzitter

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)