Niet Meer Op De Potcast

  • 25 juni 2021
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen
Nietmeeropdepotcast Logo 1500X1500

Stel, je bent een van de 40.000 Nederlanders met een stoma. Wie vertel je wel of niet dat je deze hebt? Kun je nog sporten? En wat betekent een stoma voor je seksleven? Kun je zwanger worden als je een stoma hebt? Hoe ga je om met onzeker­heid door lekkages of geluiden die je stoma produceert? Kortom: hoe is het om met een stoma te leven?

Een stoma is een ‘kunstmatige uitgang’. Vaak is dat het gevolg van een ziekte zoals darmkanker, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, of vanwege aangeboren afwijkingen aan de darm of anus. Of je nu jong bent of oud, het krijgen van een stoma heeft veel impact. Speciaal voor alle mensen met een stoma en voor hun naasten is er een podcast ontwikkeld: de Niet Meer Op De Potcast.

Ervaringen en informatie
In de ‘Niet Meer Op De Potcast’ worden afleveringen met openhar­tige, persoonlijke verhalen van mensen van alle leeftijden met verschillende soorten stoma’s afgewisseld met gesprekken waarin zorgprofessionals zoals een chirurg, seksuoloog en stomaverpleegkundigen informatie en tips geven.

Daten en schaamte
Aan het woord komen onder meer Martijn (22), die vertelt over uitgaan en daten, Engelien (34) over haar zwangerschappen, ras-Rotterdammer Frans (60) die veel moeite had met zijn stoma en Joop (88), die al 32 jaar met een stoma leeft en zich er niet door laat beperken.

Taboe
De podcast is gemaakt door de artsen Marion Deken en Lianne Wellens, in samenwerking met de Stomavereniging en is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Marion en Lianne willen men­sen die een stoma hebben of krijgen graag op een luchtige, toegankelijke manier van informatie voorzien. ‘Er zijn zoveel mensen met een stoma in Nederland, en toch is het hebben ervan een taboe. Wij willen dat het normaler wordt, en dat mensen horen dat er goed mee te leven valt en zo het negatieve stigma verdwijnt.’

Je vindt de ‘Niet Meer Op De Potcast’ vanaf half juni via Stomavereniging.nl/podcast en via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Stitcher. Elke week komt er een nieuwe aflevering beschikbaar!

Een voorproefje van de podcast is te beluisteren in de bijgevoegde trailer.

Openhartig en taboedoorbrekend

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)