Impact Corona - een stomaverpleegkundige vertelt

  • 22 februari 2021
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen
Dijklanderziekenhuis

Wat een rare situatie, en dit al 8 maanden lang…

1ste periode

In de eerste periode van de Corona-crisis moesten de poli-afspraken afgezegd worden. Het contact met de patiënt verliep vervolgens telefonisch. Een stuk minder persoonlijk dan dat wij gewend zijn.

Wanneer er geen ‘fysiek’ contact met de patiënt is, is het lastig om problemen met onder andere de huid en lekkages goed uit te vragen. We verzochten de stomadrager/sters om een digitale foto van de situatie te mailen. Via deze weg hebben wij gelukkig toch nog aardig kunnen helpen. Ook het videobellen is in rap tempo van de grond gekomen (al is dit niet een geheel nieuw medium, videobellen doen wij al langere tijd bij patiënten met thuiszorg). Maar om de beste zorg te kunnen bieden zien wij de patiënten het liefste bij ons op de poli.
Een aantal operaties moest doorgaan. De preoperatieve gesprekken die hieraan vooraf zijn gegaan hebben wij gelukkig ‘live’, uiteraard op gepaste afstand, kunnen voeren. Wij hebben gemerkt dat dit voor beide partijen als zeer prettig werd ervaren.

2de periode

De afspraken in de tweede COVID-19 periode zijn niet afgezegd. De reguliere zorg is doorgegaan. Het lijkt wel of tijdens deze periode een inhaalslag wordt gevoerd, zoveel geplande Bricker’s hebben wij in korte tijd niet gehad.

Hopelijk kunnen we het volgend jaar, en de jaren daarna, de stomazorg geven zoals we vóór COVID-19 gewend waren. Wellicht als extra aanvulling, het videobellen.

2021

Inmiddels zitten we bijna 2 maanden in 2021. Een nieuw jaar maar ook nu nog hebben we te maken met de gevolgen van COVID-19.

Webinars volgen, vergaderen via Skype, Teams of Zoom maar ook de vertegenwoordigers van stomamateriaal op deze manier ontvangen.

Patiënten vinden het nog steeds lastig om te videobellen. Ze missen het persoonlijkere contact van een fysieke afspraak op de poli, wij als zorgproffesional echter ook.

We lijken de huidige manier van leven 'normaal' te gaan vinden al mag van ons de Corona-crisis snel voorbij zijn.

Ivonne Botman, stoma/wondconsulent, Dijklander ziekenhuis, locatie Hoorn

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)