Hij is er: StoMakker - app voor kinderen

  • 26 september 2022
  • Nieuwsbericht
  • Stomaverpleegkundigen
Stomakker Logo
Stomakker

Hij is er: de stoma app voor kinderen 'StoMakker'. Een echt medisch hulpmiddel. Klinkt saai, maar is het niet. Met games, quizjes, chat met lotgenootjes, ervaringsverhalen, informatie speciaal voor kinderen en een reispaspoort (maar liefst in 14 talen), wordt ervoor gezorgd dat kinderen die zoiets naars als een stoma moeten krijgen, het wat minder zwaar hebben.

Gemaakt, samen met kinderen zélf, voor verschilldende leeftijdsgroepen, zodat je van kind tot jongvolwassene een app hebt die echt bij jou past. Waarmee je zekerder kunt zijn van jezelf, lotgenootjes met óók een stoma kunt vinden en beter weet wat je wel of niet kunt doen als je moet leven met een stoma. 

Het wetenschappelijk onderzoek met de app (nu nog in een beschermde Testflight-omgeving) start in het Amsterdam UMC, Maastricht UMC+ en UMC Utrecht, want het is belangrijk precies te weten wat kinderen aan de app hebben. En wat er misschien nog beter kan. Dat wordt gedaan samen met diverse stomaverpleegkundigen en kinderchirurgen. En zo is hopelijk de multicenter gerandomiseerde trial snel 'gevuld', bewijs dat het helpt geleverd en kan de app daarna snel én gratis aangeboden worden aan alle kinderen in Nederland die een stoma hebben of moeten gaan krijgen.

StoMakker is mogelijk gemaakt door ZonMW - het idee was de winnaar van de medische inspirator prijs - Crohn's & Colitis Foundation V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), Maag Lever Darm Stichting, Stichting Stomaatje en Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)