En de Pluim is voor Rianne van Berkel

  • 20 december 2023
  • Nieuwsbericht
  • Reumatologie
Ansichtkaart Dikke Pluim Van Studio Loli

De pluim is deze keer voor Rianne van Berkel. Zij is ooit begonnen als reumaconsulente en inmiddels één van de langstzittende verpleegkundig specialisten binnen de reumatologie. Ze doet heel veel voor de NHPR, zit in het bestuur, in de werkgroep scholing, voetzorg en jicht. Wat ze aanpakt komt van de grond. Het webinar over sclerodermie en SLE was haar verdienste.

Wie ben je?
Ik ben Rianne van Berkel en ben al een hele tijd werkzaam binnen de reumatologie. Ik heb een man, drie kinderen en ben heel gelukkig met mijn gezin, maar ook zeker met mijn baan.

Waar werk je?
Ik werk in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis op de poli reumatologie. In 2002 ben ik als reumaconsulente gestart en in 2007 afgestudeerd als verpleegkundig specialist. Binnen deze functie kan ik cure en care combineren. Tijdens de opleiding en mijn werk als verpleegkundig specialist heb ik onder andere geleerd om de wetenschap te betrekken bij de ontwikkeling van zorg. Dit heeft mij veel gebracht.

De patiënt staat voor mij centraal en ik hecht veel waarde aan een goede behandelrelatie. Het samen nemen van beslissingen vanuit goede voorlichting vind ik belangrijk. Zorgen doe je natuurlijk nooit alleen, dat komt vanuit de kracht van een team. Je mag mij zien als een bruggenbouwer; coachen, kennis delen en mensen in hun kracht laten komen vind ik belangrijk. Ik werk in een fijn team waarbij een eigen inbreng heel belangrijk is.

Waar heb jij je mee bezig gehouden?
Mijn expertise is gericht op patiënten met jicht. Deze groep zie ik als nieuwe patiënt; van diagnosestelling totdat ze goed ingesteld zijn en overgedragen kunnen worden aan de huisarts. De VS is een zorgverlener met een zelfstandige bevoegdheid die dan ook een zelfstandige behandelrelatie aangaat met de patiënt. Afhankelijk van de ervaring en expertise van een VS en de mate van complexiteit van de medische situatie zal de samenwerking met een medisch specialist meer of minder intensief zijn. Op dit moment werk ik ook mee aan de herziening van de richtlijn jicht. Het is inspirerend om hier met diverse enthousiaste collega’s vanuit diverse disciplines aan te werken. Verder ben ik actief als bestuurslid van de NHPR en lid van de werkgroep voetzorg.

Doel is om de kennis en vaardigheden op het gebied van voetklachten bij reumatische aandoeningen te optimaliseren en te zorgen voor structurele inbedding binnen zorgpaden en een multidisciplinaire aanpak. Een mooi product is de ontwikkeling van een e-learning om zorgprofessionals te scholen in het signaleren, monitoren en behandelen van voetklachten. Als eerste wordt de e-learning gelanceerd onder de gespecialiseerd reumaverpleegkundigen. Dit in verband met hun belangrijke rol binnen de praktijkvoering van de voetzorg. Meer hierover in het komende Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie.

Waar word je blij van?
Ik word blij van goed samenwerken, waardoor er verbinding ontstaat tussen patiënten, organisaties en nationale en internationale belangen, dit is van cruciaal belang voor goede zorg. Denk hierbij aan de reumapatiënt, de organisatie waarbinnen je werkt (ziekenhuis), overstijgend landelijk (NHPR) en internationaal de EULAR (o.a. online scholing, congres). De dynamiek en samenwerking binnen de NHPR is geweldig, het is een fijne club mensen. Ik raad dan ook echt iedereen aan deel te nemen aan werkgroepen of zitting te nemen in een bestuur, heel leerzaam!

Wat zou je op de kaart willen zetten?
Ik wil heel graag een lans breken voor onze rol binnen de NHPR met als speerpunt scholing.
Wat ik al eerder aangaf, de voetzorg moet beter op de kaart worden gezet. De e-learning is hiervoor ontwikkeld en we hebben ons er hard voor gemaakt dat als eerste de gespecialiseerd reumaverpleegkundigen hiermee aan de slag kunnen gaan, dit gevolgd door praktische workshops tijdens het voorjaarscongres in mei 2024. In een later stadium wordt de e-learning ook beschikbaar voor reumatologen, VS/PA en andere disciplines. Een deel van de e-learning wordt voor de reumaverpleegkundigen gefinancierd door de NHPR. Binnenkort hier meer over.

Aan wie geef jij de pluim door?
Natuurlijk heb ik hier over nagedacht en ik wil de pluim doorgeven aan Bianca Lourens. Ik heb haar leren kennen vanuit de werkgroep voetzorg. Zij is een enorme doorzetter, is veerkrachtig, een creatieve denker en gefocust op haar doel, een fijne collega om mee samen te werken.
Ik wil eigenlijk ook graag Diana Boerema in het zonnetje zetten, inmiddels met pensioen, maar ook lange tijd een actieve vertegenwoordiger geweest in de voetzorg groep van de NHPR.

Rianne, bedankt voor het interview en het leuke gesprek waarin we jou hebben leren kennen.

We hadden nog wel de hele middag door kunnen praten. Je hebt laten zien hoe belangrijk onze bijdrage is binnen de NHPR en wat ben jij enthousiast over de voetzorg!

Bianca, gefeliciteerd met jouw pluim en we willen jou graag vragen voor een interview voor de volgende nieuwsflits.
Diana vanaf deze plaats willen we jou bedanken voor al het werk wat je hebt verzet voor de voetzorg van onze reuma patiënten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)