En de pluim is voor Carine Vogel

  • 8 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • Reumatologie
Vogel Carine 1509 Bianca Van Den Broek Fotografie Klein

Carine krijgt de pluim deze keer. Carine is een krachtige vrouw. Zij draagt veel bij aan de scholingen, waardoor kennis en kwaliteit van onze zorg wordt vergroot. 

Carine was blij verrast om de pluim te krijgen. Wij vroegen haar onze inmiddels bekende vragen:

Wie ben je?

Ik ben Carine Vogel en werk vanaf 2001 in de reumatologie. Eerst als reumaverpleegkundige in het Radboud. In 2014 ben ik naar Bernhoven gegaan en heb daar met alleen maar nieuwe reumatologen een polikliniek voor reumatologie opgezet. Nu werk ik als verpleegkundig specialist in een groot team.

Waar werk je?

Ik werk dus nog steeds in Bernhoven in een inmiddels bloeiende praktijk met zes reumatologen, een reumaverpleegkundige, poliassistentes en ik in mijn functie als verpleegkundig specialist. Ik ben in 2017 met de opleiding voor verpleegkundig specialist gestart en heb deze in 2019 afgerond.

Waar heb jij je mee bezig gehouden?

Tijdens mijn werk als reumaverpleegkundige had ik heel veel ideeën en wilde ik een netwerk opbouwen om iets met deze plannen te kunnen doen. Dit netwerk heb ik opgebouwd door deel te nemen aan werkgroepen en heb ik zitting genomen in het bestuur van de V&VN afdeling reumatologie en in het bestuur van de NHPR. De bestuursfunctie voor de V&VN heb ik op moeten geven toen ik startte met de opleiding tot verpleegkundig specialist. Ben wel in het bestuur van de NHPR gebleven en heb dit uiteindelijk zes jaar gedaan. Ben actief gebleven in de werkgroep deskundigheid en heb vanuit deze werkgroep vele scholingen mogen organiseren. Die scholingen vind ik zo belangrijk voor de reumaverpleegkundigen om ze te prikkelen en vooral te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. Voor de verpleegkundig specialisten blijf ik scholingen organiseren, voor de reumaverpleegkundigen zal het najaarscongres mijn laatste scholing zijn.

In mijn werk als verpleegkundig specialist zie ik voornamelijk patiënten met Reumatoïde artritis en doe hier de totale zorg voor, daarnaast zie ik patiënten, die klachten hebben en met spoed moeten worden gezien.

Waar word je blij van?

Nog steeds het allermeest als tijdens het spreekuur de patiënt de deur uit loopt en heel erg tevreden is met mijn geboden zorg. Dat het steeds weer lukt om me aan te passen aan de patiënt op ieder zijn niveau. Soms moet je de eigen houding aanpassen, taalgebruik aanpassen of juist het eigen referentiekader over boord gooien! Als dit lukt, geeft dat vooral heel veel voldoening.

Wat zou je op de kaart willen zetten?

Het belang van de verpleegkundige zorg en nog belangrijker de profilering van de verpleegkundig specialist en physician assistant binnen de reumatologie. Ik denk dat deze laatste twee een steeds grotere rol gaan innemen. Ik heb zelf zoveel geleerd van de opleiding tot verpleegkundig specialist. Ik roep iedereen op om erover na te denken de opleiding te gaan doen. Je kunt hiermee de regie behandelaar zijn en je hebt dan de mogelijkheid om de medische zorg goed te combineren met de verpleegkundige zorg.

Aan wie geef jij de pluim door?

Daar hoef ik niet lang over na te denken! Ik geef de pluim aan Rianne van Berkel. Zij was ooit ook reumaverpleegkundige en inmiddels één van de langstzittende verpleegkundig specialisten binnen de reumatologie. Ze doet heel veel voor de NHPR, zit in het bestuur, in de werkgroep scholing, voetzorg en jicht. Wat ze aanpakt komt van de grond. Het aankomende webinar over sclerodermie en SLE is haar verdienste.

Carine, bedankt voor het interview en het leuke gesprek waarin we jou hebben leren kennen. Het geeft ook echt weer stof tot nadenken over de profilering van de reumaverpleegkundige in de huidige tijd.

Rianne, gefeliciteerd met jouw pluim en we willen jou graag vragen voor een interview voor de volgende nieuwsflits.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)