En de pluim is voor ... Antoinet Verborg

  • 10 juli 2024
  • Nieuwsbericht
  • Reumatologie
En De Pluim Is Voor

 

De pluim is deze keer voor Antoinet Verborg. Antoinet heeft jaren een heel belangrijk aandeel gehad in de werkgroep communicatie en zag mensen komen en gaan. Altijd gedreven om meer te doen voor onze afdeling. Zitting genomen in meerdere werkgroepen en enthousiast op haar eigen werkvloer, heeft altijd nieuws en deelt dit nog regelmatig op LinkedIn.

Wie ben je?
Ik ben Antoinet Verborg, 64 jaar. Ik woon samen met mijn man in Oosterbeek. Mijn zoon van 30 woont in Amsterdam. Na de HBO-V in 1982 heb ik 6 jaar in het ziekenhuis gewerkt. Daarna 10 jaar in de wijk gewerkt en vanaf 1997 als reumaverpleegkundige in Rijnstate in Arnhem.

Waar werk je?
Ik werk dus in Rijnstate. Ik was daar de eerste reumaverpleegkundige en heb met een collega uit de thuiszorg het verpleegkundig spreekuur opgezet. Nu werken we met twee reumaverpleegkundigen en een verpleegkundig specialist in opleiding.

Waar heb jij je mee bezig gehouden?
In het begin ging het om het vorm geven aan het verpleegkundig spreekuur, waarbij ik me liet inspireren door collega’s in den lande. Samenvattend kan ik zeggen dat de aandacht voor de geïntegreerde zorg, met veel aandacht voor goede communicatie, altijd mijn aandacht had en heeft. In de beginjaren was er de NVVVR met Judy Ammerlaan en Hanneke Nieuwenhuis als belangrijke bestuurders en kartrekkers. Ik heb een tijd samen met onder andere Joke Alberts en Suzanne van Wijk de jaarlijkse contactdag georganiseerd. Ondertussen heb ik religiewetenschappen gestudeerd, met het idee mogelijk ooit geestelijk verzorger te worden of in de palliatieve zorg te gaan werken. Dat laatste is er niet van gekomen.
Later is de NVVVR onderdeel geworden van de V&VN. Ik vond en vind de beroepsvereniging belangrijk. Op een gegeven moment heb ik me ingezet voor de werkgroep communicatie. Het blijkt steeds weer dat het een grote uitdaging is om met elkaar in contact te komen en te blijven, ervaringen te delen en elkaar daarmee te verrijken. Na een aantal jaren vond ik het tijd om het stokje over te dragen. Ik ben heel blij met het huidige bestuur en de goede nieuwsbrief!
Ik maak me wel zorgen over de scheiding die is ontstaan tussen reumaverpleegkundigen en Verpleegkundig Specialisten. Ik ben heel verbaasd als Verpleegkundig Specialisten hun hand niet opsteken als een spreker vraagt wie er in de zaal verpleegkundigen zijn.

Waar word je blij van?
Ik word blij van goede gesprekken. Als mensen naar elkaar luisteren. Nieuwsgierig zijn en elkaars perspectieven vergroten. Ik word blij van buiten zijn. Lekker wandelen, fietsen en zwemmen. Samen met anderen lekker eten en spelletjes doen. Ik word ook blij van een mooie film, een boek en een mooie theatervoorstelling.

Wat zou je op de kaart willen zetten?
Ik heb een tijd meegedacht in het ontwikkelen van een instrument om het zelfmanagement van patiënten te ondersteunen en zo mogelijk te versterken. Dat instrument is er niet echt van gekomen. Maar het gebruik van het spinnenwebmodel en het leefstijlroer (ontwikkeld binnen de positieve gezondheid) komt wel heel dicht in de buurt.
Ik zou op de kaart willen zetten, dat we ervoor moeten pleiten om gesprekken met patiënten vanuit deze concepten moeten voeren. Het zijn de gebieden waar we als verpleegkundigen eigenlijk altijd al aandacht aan besteedden. Laten we ons hard blijven maken om vorm te geven aan een holistische benaderingswijze!

Aan wie geef jij de pluim door?
Ik geef de pluim aan Kitty Reeuwijk vanwege haar moed en enthousiasme om samen met de andere leden van het bestuur door te gaan voor onze afdeling reumatologie.

Antoinet, bedankt voor het interview. Wat leuk om zo de geschiedenis van onze vereniging te lezen en jouw belangrijke aanbevelingen voor de rol van de reumaverpleegkundige.

Kitty, gefeliciteerd met jouw pluim en we willen jou graag vragen voor een interview voor de volgende nieuwsflits.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)