Verslag Congres 2023

  • 28 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • Research Professionals
Researchvanhetjaar

No panic: the research professional is here!

Op dinsdag 28 november 2023 was het jaarlijks congres van V&VN Researchprofessionals. Kon je niet komen of stond je op de wachtlijst, lees dan hier het verslag. De meeste presentaties (powerpoint slides) zullen worden gedeeld op onze website, om die te zien klik hier.

Het congres werd gehouden in het gastvrije LUMC waar het in collegezaal 5 af en toe een dolle boel was tussen de inspirerende en tot nadenken zettende presentaties. De dolle boel werd veroorzaakt door muzikant Joshua Samson die het congres opende, de afterlunch dip tegenging en afsloot met een muzikale compositie op lege plastic buizen. Hoe dat zo’n beetje klonk is terug te zien en horen in een V&VN Researchprofessionals post op LinkedIn.

Na het welkom van Annemarie Geel werd de V&VN Researchprofessionals Instagram pagina geïntroduceerd door Marlou Braad en Ilse Stolte, die beiden in werkgroep Zichtbaarheid participeren. Als je het al niet gedaan had kun je nu via bijgevoegde QR-code (of met de onderstaande link) de pagina volgen, maar alleen als je zelf een Instagram-account hebt.

Instagram V&VN Research Professional

Uit de praktijk

Lieke Maas heeft ons mooie inzichten gegeven over capaciteitsmanagement op een klinische onderzoeksafdeling. Het graderen van complexiteit van een onderzoek, protocol en amendementen, hierbij rekening houdend met de ervaring en de hoeveelheid aanwezige teamleden, kan inzicht geven over de workload per trial. Hierdoor kun je efficiënt inzetten en krijg je meer grip op werklast.  Marlou Braad vertelde hoe zij zelf een stap naar voren heeft gezet op haar eigen werkplek, hield een poll onder de aanwezigen, promootte nogmaals de Instagram pagina van V&VN Researchprofessionals en gaf tips hoe je in je eigen centrum kunt werken aan meer zichtbaarheid.

Hetty Muller werkt in het Holland Protonen Therapie Centrum en nam ons mee in de opzet van deze kleine gespecialiseerde instelling waar het doel is minder gezond weefsel te bestralen en minder bijwerkingen op lange termijn te realiseren. Om aan te tonen dat protonen therapie meerwaarde heeft, wordt om deze reden in het Holland PTC veel klinisch onderzoek gedaan.

Annemarie gaf updates vanuit het bestuur waarna zij Joris Hemelaar van de werkgroep Functieprofiel en Inge Paas van de werkgroep Zichtbaarheid naar voren riep om hen kort te laten vertellen waar beide werkgroepen op dit moment staan.

Kinderen en onderzoek

Na de koffiebreak, waarin er werd bijgepraat en genetwerkt, sprak Anita Boorsma over het kind in wetenschappelijk onderzoek. Zij legde uit dat er verschillende PIF’s zijn voor de verschillende leeftijdscategorieën. In Nederland moeten beide ouders, wettelijke vertegenwoordigers of voogd (mee)tekenen als kinderen van 0-16 jaar meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.

Tjitske van der Zanden sprak over het kinderformularium en legde uit waarom kinderen geen kleine volwassenen zijn. Dit deed zij door uitleg te geven over opname en eliminatie van geneesmiddelen bij kinderen. Zij sprak het belang en tegelijk ook de moeilijkheid uit van geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Door het ontwikkelen van een pharmacokinetiekmodel, gebaseerd op de fysiologie van een kind, is er veel kennis vergaard over het juist doseren van geneesmiddelen bij kinderen.

Researchprofessional van het jaar

Met een prachtige waardering voor haar persoon, inzet, betrokkenheid bij de proefpersoon, continue verbeteren en daarbij eigen reflectie werd zij genomineerd door haar afdelingsmanager. Over zichtbaarheid gesproken!

Jeanet Hans van het Medisch Spectrum Twente heeft zeer welverdiend de eervolle titel Researchprofessional van het jaar 2023 gekregen.

Jeanet, van harte gefeliciteerd! We kunnen als beroepsgroep alleen maar blij zijn met zulke bevlogen mensen zoals jij!

De middag

Na de lunch volgde een Count Clap Click sessie van Joshua Samson en hiermee werden zowel ons brein als ons fysiek wakker geschud om de middag in te gaan.

Helaas verviel de presentatie over EU CTR 2.0 vanwege ziekte en niet werkende techniek. Deze presentatie hebben we vast nog eens tegoed voor een ander moment.

Gelukkig schudde Annemarie een presentatie over het door het Erasmus MC in ontwikkeling zijnde feasibility formulier voor sponsors uit haar mouw. Hiermee is de researchprofessional als eerste aan zet om aan te geven wat zij nodig heeft van de sponsor, in plaats van andersom. Het formulier zal eerst als pilot ingezet worden en we hopen uiteraard op een positieve bevinding, zodat dit formulier kan worden geformaliseerd en verspreid over alle researchprofessionals.

Anke Onnekink presenteerde met veel energie over de werkgroep Ontregel het Onderzoek. Door doorgeschoten bewijsplicht die onderzoekers wordt opgelegd blijkt bijvoorbeeld in het AmsterdamUMC al 40% minder investigator initiated onderzoek te worden uitgevoerd. Een ander voorbeeld liet de hoeveelheid ordners zien, die moest worden bijgehouden bij een monocenter laag- risico onderzoek. Opvallend was het gemis van V&VN Researchprofessionals in de lijst met stakeholders, maar er is goede hoop dat dat na dit congres gaat veranderen!

Anke Richters heeft ons haar onderzoek naar aanpassingen in primaire eindpunten gepresenteerd. Er is onvoldoende transparantie in het tussentijds aanpassen van eindpunten in klinisch onderzoek en de evidence voor het aanpassen van deze eindpunten is soms heel dun. De consequenties ervan kunnen groot zijn, denk hierbij aan het onnodig behandelen van patiënten. Anke geeft onze beroepsgroep mee om na te denken over onze rol hierin.

Na de thee nam Cecilia Huisman ons mee in een wandeling over het ‘endless path of the PIF’. Cecilia benadrukt belangrijke items als begrijpelijkheid d.m.v. visuals, icoontjes, taalgebruik en de mogelijkheid om elektronisch te ondertekenen. Dit jaar is er een designteam geformeerd dat als doel heeft een werkbare PIF voor iedereen te ontwikkelen.

Onderzoeksjournalist Sander Nieuwenhuijsen heeft verteld over zijn ervaringen als proefpersoon. Op aanstekelijke wijze deed hij verslag. Wat hem het meest tegenstond was zijn verlies aan autonomie. Hoe zou dat voor onze eigen proefpersonen zijn? Best goed om daar eens over na te denken. Sander heeft voor NTR Focus een podcastserie gemaakt over zijn ervaringen, ga ze beluisteren! Als je de QR code in zijn presentatie scant kom je via Spotify in de lijst met afleveringen, even scrollen en je ziet vanzelf de afleveringen over proefpersonen voorbijkomen.

Teun van Gelder nam ons mee in de wereld van Academic Pharma als nieuwe route voor het ontwikkelen van geneesmiddelen. Hij heeft in Leiden de perfecte onderszoeksomgeving gevonden; door de samenwerking van verschillende disciplines is het mogelijk om in 10 jaar tijd een traject van molecuul tot geneesmiddel voor gebruik te doorlopen, waarbij zijn team zich richt op zeldzame ziektes en kleinere aantallen. Ook wordt gekeken naar repurposing van bestaande geneesmiddelen. Teun benadrukte het belang van de researchprofessional binnen geneesmiddelenonderzoek en wat ons betreft kon de dag niet beter eindigen!

Om dit gevoel kracht bij te zetten ging iedereen nog even lekker los op de laatste act van Joshua.

Het bestuur kijkt met veel genoegen terug op deze dag. Het doet ons goed dat er zoveel animo is voor ons congres en we vinden het jammer dat we moesten werken met een wachtlijst. Voor volgend jaar gaan we een nog grotere zaal regelen en we hopen jullie in ieder geval daar allemaal weer te zien!

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)