Verhalen uit het veld

  • 6 juni 2023
  • Nieuwsbericht
  • Research Professionals
Research

In de rubriek "Verhalen uit het veld" schrijft Joris uit het Erasmus MC vol enthousiasme over zijn overstap van het bed naar het onderzoek.

“We hebben een mooi vak, dit mogen we uitdragen aan iedereen. Het bekender maken van onze professie en het uitdragen van onze trots is iets wat goed gedaan wordt, maar altijd meer mag!”
                                                                                                           

Mijn naam is Joris, 31 jaar en werkzaam als research verpleegkundige bij het research bureau Longziekten van het Erasmus MC te Rotterdam.
In januari 2022 ben ik gestart binnen deze functie. Hiervoor heb ik gewerkt als afdelingsverpleegkundige op de Longgeneeskunde en de Covid-verpleegafdeling binnen het Erasmus MC.

Na langere tijd gewerkt te hebben op de afdeling zocht ik naar de volgende uitdaging binnen het verpleegkundig vak. Na verschillende vacatures te hebben bekeken zag ik de vacature voor research verpleegkundige Longziekten.
Onbekend met dit werk belde ik naar het telefoonnummer en kreeg Annemarie Geel aan de telefoon. Mijn vraag luidde; ‘ik ben al heel lang werkzaam binnen de longgeneeskunde maar hier heb ik nog nooit van gehoord. Wat is dit?’.

Annemarie reageerde enthousiast en begon te vertellen, afsluitend met de vraag; ‘wil je een keer meelopen, dan pas zie je echt wat het inhoudt?’.

Inmiddels werk ik bijna anderhalf jaar in dit vakgebied. De studies die ik coördineer focussen zich op longfibrose, infectieziekten long en longoncologie.
Het leuke van mijn vak vind ik dat er zoveel afwisseling is.
De specialismes brengen hele verschillende types patiënten met zich mee, waardoor ieder gesprek en ieder traject ontzettend anders is.
Het interessante binnen deze gesprekken (voor mij als zorgverlener) is het aansluiten bij de behoeften van de patiënt wanneer deze hoort uitbehandeld te zijn binnen het reguliere traject en vervolgens het grijze gebied van onderzoek binnenstapt.

Het leuke aan dit beroep vind ik het vernieuwde aspect van de gezondheidszorg. Als afdelingsverpleegkundige ben ik een nieuwe wereld binnen gestapt waar je veel leert over de fases voordat een medicijn beschikbaar op de markt komt.
Niet eerder heb ik me binnen de verpleegkunde bezig gehouden met internationaal contact (met studieteams), het registreren van bijwerkingen met nieuwe medicatie en het werken binnen databases.
Wanneer ik oud-collega’s vertel over mijn werk vertel ik hun met enthousiasme en plezier over onderzoekswereld die zo immens groot is en zo snel vernieuwd, dat geen enkele dag voor mij hetzelfde is. Ook al wordt het soms gezien als “kantoorbaan”.

Binnen het research team Longziekten werk ik onder andere mee aan projecten om onze werkzaamheden te digitaliseren en te verduurzamen. Er ligt een grote uitdaging om werkprocessen te verbeteren met behulp van digitale processen. Een uitdaging binnen ons gehele werkveld, niet beperkend tot 1 locatie, waar we tijdens de ALV V&VN 2023 uitgebreid over hebben gesproken en waar het nut en de noodzaak duidelijk is uitgesproken.
Bij een steeds groter bereik van studies, zullen wij ook moeten gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden onze werk zowel leuk als goed uitvoerbaar te houden. Ik denk dat hier binnen de digitalisering mogelijkheden te vinden zijn.

Daarnaast houd ik me binnen het Erasmus MC bezig met de profilering van ons vak. Te vaak hoor ik; ‘maar wat doe je nou precies?’. Een teken dat we nog niet genoeg op de kaart staan.
Het is belangrijk dat wij ons kenbaar maken aan de rest van de gezondheidszorg en dat de functie van de research professional gemakkelijker wordt gevonden binnen zorginstellingen. We hebben een mooi vak, dit mogen we uitdragen aan iedereen. Het bekender maken van onze professie en het uitdragen van onze trots is iets wat goed gedaan wordt, maar altijd meer mag!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)