Ook het bestuur moet soms de schoolbanken in!

  • 27 februari 2023
  • Nieuwsbericht
  • Research Professionals
RP Bestuursdag

Wist je dat het bestuur V&VN Research Professionals zich ook laat bijscholen? Op donderdag 26 januari jl. hebben Annemarie en Linda de bestuursscholing van V&VN bijgewoond. Het eerste deel was plenair en de ontstaansgeschiedenis van de vereniging werd uit de doeken gedaan.

Een kleine advertentie in de Volkskrant in 1988 van verpleegkundige Gaby Breuer riep een heleboel reacties op. Er ontstond een opstand die ‘de witte woede’ genoemd werd. Voor het eerst in hun 100-jarige geschiedenis gingen verpleegkundigen en verzorgenden massaal de straat op. Hoge werkdruk, slechte arbeidsomstandigheden en lage salarissen waren de aanleiding. Misschien nog steeds herkenbaar helaas? De politiek pakte dit signaal op en er volgde een loonsverhoging, maar ook allerlei aanbevelingen werden gedaan. Verpleegkundigen sloten zich aan bij verschillende verenigingen. Uiteindelijk is een groot deel daarvan in 2006 onder de paraplu van V&VN samengebracht.

De hele structuur van V&VN werd goed uitgelegd. Als afdelingsbestuur krijg je vanuit V&VN ondersteuning in de vorm van een contactpersoon. Zij/hij kan het bestuur op weg helpen met allerlei vraagstukken, want daar is binnen V&VN vaak ondersteuning voor. Denk bijvoorbeeld aan vragen op financiële grond, maar bijvoorbeeld ook hoe je een congres kan organiseren.

Bianca Buurman woonde de scholing ook kort bij en gaf toelichting op de strategie en beantwoorde vragen uit de zaal.

Het middagprogramma bestond uit verschillende workshop. Annemarie en Linda volgden de workshop ‘optimaal functioneren als afdelingsbestuur binnen V&VN’. Dit was een zeer verhelderende workshop en deed bij de dames heel wat kwartjes vallen. We zullen de tips zeker meenemen in onze overleggen en met het bestuur delen. Hopelijk komen we zo tot een goed lopende organisatie.

De laatste workshop die dag ‘vergadervaardigheden van een afdelingsbestuur’ was ook nuttig. Onderling werden ervaringen uitgewisseld. Hoe vergader je efficiënt, zorg je dat je niet uitloopt, hoe maak je een agenda enz.

Voor Annemarie en Linda was het prettig de mensen achter V&VN eens echt te zien en te spreken. Dit komt de samenwerking zeker ten goede. Het was beter geweest als we deze scholing gelijk bij aantreden hadden gehad. Dit hoorden we ook van andere besturen terug die dag en V&VN zal de scholing zeker twee maal per jaar gaan aanbieden aan nieuwe besturen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)