Een dagje meelopen met de CCMO

  • 13 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • Research Professionals
Research

In het kader van haar opleiding bezocht Shanti Bharatsingh de CCMO. 

Mijn naam is Shantie Bharatsingh en ik ben researchmedewerker in het HagaZiekenhuis. Momenteel volg ik de opleiding tot Researchcoördinator in Amsterdam. Tijdens deze opleiding kan ik mijn bekwaamheden vergroten door stage te lopen. Mijn leerdoelen liggen voornamelijk bij de toetsingsprocedure. 

Ik had verzoeken ingediend bij de METC LDD, de CCMO en de apotheek in het HagaZiekenhuis. Graag vertel ik meer over mijn ervaring bij de CCMO.

Ik kon deelnemen aan het Landelijk Bureau overleg met een gevarieerde agenda en daar een presentatie over mijn werkzaamheden geven.

Ik greep direct de kans aan om de waarde van de research professional over te brengen op de CCMO-medewerkers. De rol van de research professional mag meer aandacht krijgen. Dat ervaar ik persoonlijk en op het V&VN-congres voor research professionals kwam dit ook ter sprake. Bij Annemarie Geel (Voorzitter, V&VN Research Professionals) had ik navraag gedaan of ik hiernaar mocht refereren. Dat was akkoord.
Het werd dus een win-win situatie.

Het leek mij leuk om te vertellen hoe ik in de wereld van research ben beland en waarom ik nu de opleiding volg.

Tijdens mijn presentatie besprak ik mijn achtergrond, opleiding, knelpunten in de praktijk en mijn werkzaamheden als research professional. Na de presentatie was er ruimte voor vragen en de medewerkers van de CCMO waren onder de indruk. Voor hen was het verhelderend om te horen wat er gebeurt na de goedkeuring en hoe het proces van het verkrijgen van betrouwbare data en de bescherming van proefpersonen verloopt. Ze gaven aan dat wij "the other side" zijn, wat ik grappig vond omdat ik hen ook zo zag. Het was waardevol voor ze om te begrijpen tegen welke uitdagingen een research professional in de praktijk kan aanlopen en welke werkzaamheden daarbij komen kijken. Ik heb verteld dat zij ook van harte welkom zijn een keer bij ons mee te kijken. 

Tijdens de andere agendapunten kon ik zien dat de medewerkers van de CCMO ook bezig zijn met scholing en dat de CTR (Clinical Trial Regulation) een uitdagende taak is voor de organisatie.

Net als bij de METC (Medisch-Ethische Toetsingscommissie) wordt er hard gewerkt om op de hoogte te blijven van nieuwe wet- en regelgeving. De implementatie van de CTR heeft geleid tot herverdeling van teams en heroverweging van processen binnen het bureau CCMO.

In de middag werden verschillende onderwerpen behandeld. Tijdens deze agendapunten werd ik actief betrokken en gevraagd of ik vergelijkbare situaties herkende en tegen dezelfde uitdagingen aanliep. Het was zo een heel interactieve vergadering.

Valt er winst te behalen door bij elkaar in de keuken te kijken? Jazeker, durft te vragen!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)