Clinical Trials Day

  • 19 mei 2022
  • Nieuwsbericht
  • Research Professionals
Clinical Trials Day

Clinical Trials Day wordt elk jaar op 20 mei gehouden. Op die dag wordt de (waarschijnlijk) eerste gerandomiseerde klinische proef herdacht. Deze proef werd in 1747 door James Lind uitgevoerd. James was een Schotse chirurg op de HMS Salisbury, een van de schepen van de Royal Navy-vloot. Onder de bemanning kwam scheurbuik veel voor. De meeste zieke bemanningsleden overleden door een infectie aan hun tandvlees en overmatig bloeden. Om een remedie voor de ziekte te vinden verzamelde hij twaalf mannen om een test mee uit te voeren. Hij verdeelde de mannen in meerdere groepen die allemaal een andere ‘behandeling’ kregen. Daarbij bleek dat de mannen die citrusvruchten te eten kregen geen scheurbuik ontwikkelden, vooral omdat deze vruchten erg rijk zijn aan vitamine C.

Met dit onderzoek werd de basis gelegd voor de moderne klinische trials.

Tegenwoordig gebruiken veel medische professionals klinische onderzoeken om antwoorden te vinden op verschillende medische vragen. Klinische trials zijn nu de belangrijkste pijler van op bewijs gebaseerde geneeskunde, de zogenaamde Evidence based medicine, naast natuurlijk klinische expertise en de waarde van ingrepen voor de patiënt.

Clinical Trials Day is uiteraard ook bij uitstek het moment om aandacht te vragen voor onze beroepsgroep en onze werkzaamheden. Dit kunnen we doen door op sociale media verhalen te plaatsen over ons werk.

Doen jullie mee? Schrijf een leuk stukje of maak een selfie! Plaats dit op 20 mei op je sociale media en gebruik daarbij de hashtags #CTD2022 en #clinicaltrialsday. Wees creatief en zet ons mooie werk op de kaart!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)