Bestuurslid Marjan Lommerse stelt zich voor

  • 19 oktober 2022
  • Nieuwsbericht
  • Research Professionals
Marjan Lommerse

Hallo allemaal, mijn naam is Marjan Lommerse en sinds dit jaar ben ik lid van het bestuur van de V&VN Research Professionals. Samen met Inge Paas zorg ik voor de communicatie binnen onze vereniging.

Met 42 dienstjaren op de teller ben ik een oude rot. Maar binnen de research ben ik eigenlijk nog maar een groentje. Over de jaren heen heb ik bijna alle velden van de gezondheidszorg gezien. Ooit begon ik als ziekenverzorgende (want ik wilde niet in het ziekenhuis werken!). Daar leerde ik vooral de kneepjes van de basiszorg.

Na enkele jaren voelde ik toch de behoefte om meer te studeren en daarom startte ik met de inservice opleiding tot A-verpleegkundige in het toenmalige St. Joannes de Deo ziekenhuis in Haarlem. Een heerlijk kleinschalig ziekenhuis waar iedereen elkaar kende. Na een aantal fijne jaren rolde ik de verpleeghuiszorg in. Eerst op een somatische afdeling, later op een psychogeriatrische afdeling. Met de komst van kinderen en wat lichamelijk ongemak kwam ik op een dagbehandeling psychogeriatrie terecht. Daarnaast werkte ik wat uren in de thuiszorg. Via diezelfde thuiszorg werd ik gedetacheerd in het LUMC als transferverpleegkundige. Een transferverpleegkundige heeft als taak om voor de patiënten die in het ziekenhuis uitbehandeld zijn de juiste zorg thuis of intramuraal te regelen. Dat is een hele uitdaging, waarin je steeds te maken hebt met veranderende wet- en regelgeving, met zorgverzekeraars die allemaal andere beperkingen opleggen en vooral met de wensen van de patiënt zelf. Het was leuk werk, dat ik daarna ook in het Spaarne Gasthuis heb gedaan.

Zo’n vijf jaar geleden maakte ik de balans op en wilde ik toch nog één keer in mijn werk weer wat meer uitdaging hebben. Toen in op intranet van het Spaarne Gasthuis de vacatures in de gaten begon te houden kwam daar ineens een functie als researchverpleegkundige voorbij. Dat was een richting waarin ik nog geen enkele ervaring had. Inmiddels werk ik nu een aantal jaren bij research interne oncologie en ik vind het werk leuk en uitdagend. Ik heb enorm veel bijgeleerd en heb begin 2021 mijn diploma researchverpleegkundige/-coördinator behaald aan de Amstel Academie. De samenwerking met artsen, verpleegkundig specialisten en andere zorgprofessionals vind ik erg leuk en uiteraard ook het contact met de patiënten. Veel studies hebben een lange looptijd, waardoor je de deelnemers aan het onderzoek over meerdere jaren begeleidt. Daarnaast vind ik het interessant om de laatste ontwikkelingen binnen de oncologie te kunnen volgen.

Mijns inziens ligt er een schone taak voor alle research professionals om ons vak meer onder de aandacht te brengen. Eerlijk gezegd had ik voorheen ook totaal geen beeld van het wetenschappelijk onderzoek binnen het ziekenhuis. We moeten met elkaar een manier zien te vinden om ons beroep meer zichtbaar te maken bij de verpleegkundigen en binnen de organisatie. Daarnaast vind ik het belangrijk dat researchprofessionals de juiste ‘tools’ aangereikt krijgen om het werk zo optimaal mogelijk te kunnen verrichten. Dat begint bij goede inwerkprogramma’s en het volgen van de opleiding en cursussen/symposia.

Samen met Inge hoop ik de komende tijd de communicatie met betrekking tot medisch wetenschappelijk onderzoek binnen en buiten onze beroepsgroep te bevorderen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)