Research Professionals

Research Professionals zijn researchverpleegkundigen, researchcoördinatoren en researchassistenten met een verpleegkundige en/of andere paramedische opleiding. Zij zijn werkzaam in het mensgebonden klinisch wetenschappelijk onderzoek. Research Professionals spelen een grote rol bij de praktische uitvoering van onderzoek, waaronder het informeren en begeleiden van proefpersonen, het omgaan met onderzoeksmedicatie, alle administratieve handelingen, data verzamelen en melden van ongewenste voorvallen of bijwerkingen aan de autoriteiten, etc. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de (hoofd)onderzoeker. 

Over het algemeen zijn Research Professionals HBO opgeleid. De Post-HBO opleiding Researchverpleegkundige/ Clinical Research Coordinator bestaat sinds 1997 in Nederland, maar is niet verplicht. 

Titelgebruik

In allerlei zorginstellingen en bedrijven kunt u Research Professionals tegenkomen. Afhankelijk van de instelling gebruiken zij verschillende titels. Dit kan voor u als patiënt verwarrend zijn. Research Professionals zijn researchverpleegkundigen, researchcoördinatoren, researchassistenten maar ook, onderzoeksverpleegkundigen, onderzoekscoördinatoren, onderzoeksassistenten, etc.

Afhankelijk van de gevolgde scholing gebruikt de professional (beschermde) titels. Het is wettelijk bepaald welke beroepsbeoefenaren een beschermde titel in de zorg mogen gebruiken. Dit is vastgelegd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). De wet regelt de bescherming van beroepstitels en opleidingstitels. “Verpleegkundige” is een HBO-opgeleide zorgprofessional. De Research/onderzoeksverpleegkundige is een verpleegkundige met een specialisatie. Alleen geregistreerde personen mogen de beroepstitel voeren en alleen zij vallen onder het tuchtrecht. Wilt u weten door wie u geholpen wordt: kijk of vraag gerust naar de beroepstitel en opleiding.

Handige links

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)