Nivel breidt griepsurveillance uit met coronatest

  • 13 februari 2020
  • Nieuwsbericht
  • Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners

Onderzoeksinstituut Nivel breidt de griepsurveillance uit met testen op aanwezigheid van het coronavirus, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De monsters van patiënten met griepachtige verschijnselen die door één van de veertig peilstations (huisartsenpraktijken die gegevens aan Nivel aanleveren) worden getest, ondergaan een extra controle. Op dit moment is het coronavirus nog niet gesignaleerd in Nederland.

Wereldwijd ligt het aantal bevestigde gevallen op ruim 40 duizend, waarvan het gros in China is gevonden. Er zijn 910 mensen overleden aan de ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat tot nu vooral ouderen en mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes of een hartziekte, een hogere kans op een ernstig beloop van de ziekte hebben, maar laat ook weten dat er nog niet genoeg bekend is om dit met zekerheid te zeggen. Het aantal nieuwe gevallen per dag lijkt af te nemen, maar het is te vroeg om dit als hoopgevend signaal te zien. Het virus is inmiddels in 25 landen aangetroffen. Op het cruiseschip dat in de haven van Yokohama (Japan) vastligt, zijn weer nieuwe ziektegevallen vastgesteld. Het aantal besmette opvarenden ligt nu op 136 (van in totaal 3700 mensen).

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwde afgelopen weekend voor toename van besmettingen buiten China. Aanleiding voor zijn zorgen zijn enkele gevallen van besmettingen bij mensen die niet in China zijn geweest. ‘Het is mogelijk dat we alleen nog maar het puntje van de ijsberg zien.’ De WHO heeft inmiddels een team van internationale experts afgevaardigd naar Beijing.

In Duitsland is het twaalfde geval bekend in een cluster die begon met een Chinese vrouw die op zakenreis was in Beieren. Daarover was eerder gerapporteerd dat zij geen symptomen had, maar dat blijkt achteraf niet te kloppen: zij had wel degelijk lichte symptomen en ze nam koortsonderdrukkende medicatie. Dat wil niet zeggen dat asymptomatische verspreiding niet mogelijk is, maar bij deze vrouw was het in ieder geval niet het geval.

 

bron: Medisch Contact 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)