Onderzoekers: medische richtlijn is oorzaak ‘opiatenepidemie’

  • 18 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • Pijnverpleegkundigen
Neuro 500Px

Een medische richtlijn uit 2013 heeft volgens Leidse onderzoekers geleid tot een forse stijging in het gebruik van zware pijnstillers door Nederlanders. Door de bewuste richtlijn, over de bestrijding van pijn na operaties, zijn artsen steeds vaker krachtige pijnstillers als oxycodon gaan voorschrijven, zo stellen anesthesioloog Albert Dahan en klinisch epidemiologen Willem Lijfering en Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Zogeheten opiaten zijn in veel gevallen in de plaats gekomen van lichtere pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Door groeiend gebruik doen zich ook vaker complicaties voor, zoals vergiftiging. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports pleiten de onderzoekers voor aanpassing van de richtlijn. Ze spreken van een ‘opiatenepidemie’, die dringend moet worden tegengegaan.

Dahan, Lijfering en Rosendaal signaleerden de toename vorig jaar al, maar toen konden ze die nog niet verklaren. Uit nader onderzoek concluderen ze dat de richtlijn het probleem is.

Volgens de onderzoekers gebruikten in 2017 meer dan een miljoen mensen in Nederland een opiaat. In datzelfde jaar namen ziekenhuizen 2200 patiënten op met een opiaatvergiftiging. (ANP)

bron: skipr

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)