Sinds 1 januari 2009 zijn verpleegkundigen verplicht zich om de 5 jaar te laten registreren in het BIG-register. Periodieke registratie (in de praktijk herregistratie genoemd) is een belangrijk onderdeel van de Wet BIG, een van de wetten die de kwaliteit van de zorg bevordert en bewaakt. Het ministerie van VWS heeft het systeem van herregistratie ontwikkeld in nauw overleg met beroepsorganisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties. Herregistratie is per 1 januari 2009 verplicht voor verpleegkundigen en moet elke vijf jaar gebeuren.
Voor iedere verpleegkundige, verloskundige of fysiotherapeut die zich voor 1 januari 2009 heeft ingeschreven in het BIG-register vervalt de registratie op 1 januari 2014. Wie dan aan de criteria voor herregistratie voldoet, kan de inschrijving weer voor vijf jaar verlengen. Er zijn twee afzonderlijke criteria: werken óf scholing en toetsing. 

De actuele informatie over de herregistratie vind je steeds op de website van het BIG-register

Waneer je verpleegkundige bent en die meer voldoet aan de werkervaringseis, kan je je op basis van de scholingseis laten herregistreren. Dit betekent dat je een landelijk examen kunt doen om in aanmerking te komen voor herregistratie. Je bepaalt zelf of je voorafgaand aan het examen een scholingstraject volgt. Voor meer informatie zie de site van het Consortium: Herregistratiewetbig.nl

Wil je meer informatie over de herregistratie of twijfel je of je aan de criteria voldoet, ga dan naar de website van het BIG-register: o.a. Beoordelingskader verpleegkundigen. Daar tref je gedetailleerde informatie over de kwantitieve en kwalitatieve beoordelingscriteria. 

Handige links

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)