Met de dochter van …..’, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Mijn vermoeden wordt bevestigd. Je bent er niet meer. Je dochter vertelt hoe je laatste dagen zijn verlopen. Hoewel je bij het krijgen van de diagnose 16 maanden geleden wist dat de ziekte niet te genezen was, wilde je alles uit het leven halen. Toen na een jaar bleek dat de behandeling niet meer werkte, liet je het hoofd niet zakken. Je wist altijd de positieve dingen te zien. Elke 2 weken werd er bloed geprikt en kreeg je zo nodig een bloedtransfusie. Twee weken geleden sprak ik je voor het laatst. ‘Ze was blij met je laatste telefoontje. De tijd die je voor haar nam vond ze fijn’, vertelt haar dochter. We hadden de uitslagen besproken. Het aantal leukemiecellen was enorm gestegen. Je wist dat het sterven nu snel dichterbij kwam. Maar daar wilde je niet teveel bij stilstaan. Elke dag was er één met een gouden randje. Je stopte de dood niet weg, je wilde vooral het leven vieren. Alles was geregeld voor je uitvaart wat ruimte bood om uit het leven te halen wat er in zat. ‘Hoe jullie de zorg voor mijn moeder hebben vormgegeven doet recht aan mensen’, zegt haar dochter die zelf huisarts is. ‘Weten jullie wel dat dit bijzonder is?’
 
Ik denk na over haar woorden. Bijzonder betekent: anders dan anders, afwijkend van het gewone. Wat wij als behandelteam nastreven is volgens mij niet bijzonder. Zorg betekent voor ons als team: de mens die ziek is de touwtjes in handen geven, zelf de koers laten bepalen. Dit doen met aandacht, aanwezigheid en door te anticiperen op wat komen kan. De mens in zijn kracht zetten, ook wanneer hij of zij ziek is. Willen we dat niet allemaal: gezien worden als mens? Daar is toch niks bijzonders aan?

Carolien Burghout

December 2023

 

Carolien Burghout is werkzaam als verpleegkundig specialist hematologie (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en verricht promotie onderzoek ‘ Zorg in de laatste levensjaren’ aan de Tilburg Universiteit (Tranzo).

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en uitkomsten van het onderzoek? Volg haar of #zorgindelaatstelevensjaren op LinkedIn.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)