V&VN Oncologie kartrekker JZOJP!

  • 15 mei 2024
  • Nieuwsbericht
  • Oncologie
Microphone 704255 1280 (1)

V&VN Oncologie heeft een prominente rol bij passende zorg oncologie. Samen met de NVZ zijn wij kartrekker van de werktafel Juiste zorg op de juiste plek (JZOJP). We hebben hiervoor eind april het plan van aanpak gepresenteerd aan de ronde tafel, het overleg met alle betrokken partijen waar beslissingen worden genomen. Ons plan van aanpak is een werkend document waar we graag met onze leden verder aan gaan werken.

Graag delen we met jullie waar de werktafel zich mee bezig gaat houden en hoe we dit met leden van V&VN Oncologie maar bijvoorbeeld ook V&VN Technische Thuiszorgverpleegkundigen, verder vorm gaan geven.

In het algemene plan van aanpak die regio's uit juni 2023 staat namelijk beschreven dat de zorg, zonder verlies van kwaliteit, zoveel mogelijk wordt verplaatst naar een lager niveau In de onderstaande piramide.


In het plan van aanpak van JZOJP staat beschreven hoe wij de komende jaren gaan werken aan het verplaatsen van oncologische zorg. Voor onze werktafel ligt de focus op twee manieren:

1. Verplaatsen van zorg van de 2e naar 1e lijn --> Patiënten worden overgedragen aan de eerste lijn, waarbij de huisarts de verantwoordelijkheid voor de patiënt terugkrijgt (bijv. patiënten in de palliatieve fase).
2. Verplaatsen van zorg naar de 1e lijn, maar de zorg nog wel onder verantwoordelijkheid van medisch specialist valt (bijv. chemo thuis).

Hier zijn al mooie voorbeelden van in ons land. Begin dit jaar hebben wij daarom bij de klankbordgroep die we hebben opgericht om input gevraagd. We willen graag verder gaan met deze best practices, hiervoor wordt een bijeenkomst georganiseerd waar wij via de communicatiekanalen en dit magazine op terug gaan komen.

Heb jij je al aangemeld voor deze klankbordgroep? Zo niet, doe dat alsnog en klik hier!

Als V&VN Oncologie werken we namelijk voor en door onze beroepsgroepen. Zorg dus dat je lid bent van V&VN Oncologie om verder geïnformeerd te worden en mee te praten.

Wil je meer weten over dit project? Bekijk onze V&VN website of neem contact op met secretariaatoncologie@venvn.nl.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)