Programma Scholing Palliatieve Zorg | Kennisboost voor Zorgverleners

  • 25 juni 2024
  • Nieuwsbericht
  • Oncologie
Onco Scholing PZ

Het Programma Scholing Palliatieve Zorg heeft het doel om de kennis over palliatieve zorg in heel Nederland te vergroten, zodat de zorg voor ongeneeslijk zieke mensen nog beter wordt. Om dit doel te bereiken streeft het programma ernaar om 480 docenten te scholen in het geven van onderwijs over palliatieve zorg en om 3.500 zorgprofessionals te scholen in het verlenen van palliatieve zorg. Dankzij subsidie van KWF kunnen de scholingen tegen een gereduceerd tarief aangeboden worden.

Palliatieve zorg is vaak nog geen standaard onderdeel van het zorgonderwijs. Dit is al aan het veranderen maar er moet nog wel een inhaalslag gemaakt worden, zodat iedere zorgverlener – van helpende tot medisch specialist – beschikt over de juiste competenties om kwalitatief goede palliatieve zorg te verlenen. Judith Hetem-Kolvoort (programmamanager Scholing Palliatieve Zorg) ‘Onze taak ligt in de uitvoering. We hebben onderwijs ontwikkeld samen met alle partners in het veld op basis van bestaand onderwijs. Deze zogenaamde onderwijspakketten worden nu aangeboden door onderwijsinstellingen verspreid over heel Nederland. De meeste onderwijsinstellingen zijn met het programma in contact gekomen via de ambassadeurs van de Onderwijsknooppunten Palliatieve Zorg of de netwerkcoördinatoren. Inmiddels zijn er 23 aanbieders aan ons programma verbonden. Daar zijn we enorm trots op. Samen kunnen we de zorg aan ongeneeslijk zieke mensen nog beter maken’.

Zorgverleners waarderen de Basisscholing Palliatieve Zorg met een 8

Met een kwalitatief hoogstaande en breed gedragen scholing, die geaccrediteerd is en tegen een gereduceerd tarief in heel Nederland wordt aangeboden, hoopt het programma verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants en artsen te stimuleren om de scholing te volgen.‘ We zijn erg verheugd met de accreditatie door diverse instanties. Dit geeft erkenning van de kwaliteit van de scholing en maakt het volgen ervan nog interessanter voor zorgverleners, doordat zij punten krijgen voor hun herregistratie. Afhankelijk van de functie variëren de toegekende punten van 10 tot 19. De eerste scholingen zijn inmiddels afgerond. We krijgen tot op heden goede feedback. Het gemiddelde cijfer ligt nu op een 8. Deelnemers waarderen met name de praktisch toepasbare kennis en ook het oefenen met een acteur tijdens de fysieke bijeenkomst wordt erg goed gewaardeerd,’ aldus Judith.
📌 Overzicht scholingen voor zorgverleners

 

Voldoende deskundige docenten om volgende generaties te onderwijzen

Goede palliatieve zorg start met goed onderwijs in palliatieve zorg en dus moeten er voldoende opgeleide docenten zijn. ‘Nu nog wordt er vaak een beroep gedaan op dezelfde docenten voor het scholen in palliatieve zorg,’ zegt Judith. ‘Daarom is het scholen van docenten zo belangrijk. Wij hebben de ambitie om 480 docenten te scholen. Zowel mbo, hbo, wo en wo+ docenten, maar ook gastdocenten en docenten die bij- en nascholingen geven. Zo zorgen we ervoor dat er in de toekomst voldoende deskundige docenten zijn om de volgende generaties zorgverleners te onderwijzen.’ De eerste docent scholingen zijn voltooid. ‘Deelnemers waardeerden de praktische toepasbaarheid van de scholing en zelfs zeer ervaren zorgverleners gaven aan veel te hebben aan de didactische vaardigheden, waardoor zij hun onderwijs interactiever en boeiender kunnen aanbieden.  De deelnemers aan de MBO-HBO docent scholingen vergroten juist weer hun kennis van palliatieve zorg en over palliatieve zorg in de eigen regio zodat zij dit kunnen toevoegen aan de lessen die zij verzorgen’, aldus Judith.
📌 Overzicht scholingen voor docenten

 

Toekomst

De afgelopen anderhalf jaar heeft voornamelijk in het teken gestaan van analyse, inventarisatie en ontwikkeling van onderwijsmateriaal. We zien dat de scholingen binnen het programma steeds bekender en gewilder worden. In de komende periode worden de diverse scholingen in het hele land aangeboden. ‘Met als doel een mooie beweging op gang brengen van steeds beter toegeruste zorgverleners en docenten. Onze droom is om, samen met al die mensen die zich al jaren inzetten voor palliatieve zorg, de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn te verbeteren. Het halen van onze eigen doelstellingen is een mooie stap hierin. De komende anderhalf jaar ontmoeten we graag docenten en zorgverleners die gebruik willen maken van de mogelijkheid om ook onderdeel te zijn van deze beweging’, aldus Judith.

📌 Volg het programma ook op LinkedIn en lees meer over ons programma op onze website.


Inschrijven

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)