Koninklijke onderscheiding voor Jan Ouwerkerk

  • 22 maart 2024
  • Nieuwsbericht
  • Oncologie
Onco Jan Ouwerkerk Lintje

Op 6 maart jl. werd Jan Ouwerkerk benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Jan werk onder meer gesprezen voor zijn indrukwekkende verdiensten voor de oncologie, V&VN Oncologie en het oncologie-onderwijs.

Al meteen, vanaf het begin van zijn loopbaan, heeft Jan zich als verpleegkundige gespecialiseerd in de oncologie. Tot begin jaren negentig werkte hij in het Antoni van Leeuwenhoek daarna stapte hij over naar het LUMC. Hier was hij tot aan zijn pensioen researchcoördinator. Dankzij Jan is de kwaliteit van leven voor patiënten met kanker in ons hele land extreem verbeterd. Zo introduceerde hij als eerste de Port-a-Cath, een implanteerbaar centraal veneuze katheter , in Nederland. 

Motor achter sponsorsessies
Jan is sinds 1989 lid van V&N Oncologie. Hier levert hij al jarenlang een belangrijke bijdrage als acquisiteur van de V&VN Oncologiedagen. Daarnaast is hij de motor achter de sponsorsessies tijdens het congres. Jan weet iedere keer weer een juiste balans te vinden tussen de behoefte van de deelnemers en sponsoren. Ook is Jan 33 jaar voorzitter van het Landelijk Overleg Oncologieverpleegkundigen & Verpleegkundig Specialisten (LOOV) geweest. Onder het motto 'leren van en met elkaar' heeft Jan veel voor elkaar gekregen. 

Delen en overdragen van kennis is voor Jan een belangrijke drijfveer. Zo is hij een van de medeoprichters van Stichting Oncowijs die ernaar streeft om de deskundigheid te bevorderen van verpleegkundigen, (para)medici en andere werkers in de (oncologische) zorgverlening. Bekende evenementen zijn de POST-ONS, het Jan Keizer Symposium, de TARGET- en TITAN-scholingen en de verschillende masterclasses.

Veel gevraagd spreker
Ook internationaal is Jan een bekend gezicht. Mede dankzij hem zijn de internationale oncologische samenwerkingen meer zichtbaar geworden in Nederland. Hiervoor beloonde de Oncology Nursing Society (ONS) hem al eerder met de Pearl Moore Making a Difference International Award. Door zijn kennis en ervaring is hij bovendien een veelgevraagd spreker op (inter)nationale congressen en bijeenkomsten.

Jan, van harte gefeliciteerd met je welverdiende onderscheiding. Zonder jouw decennialange, vasthoudende inzet zou ons vak van oncologieverpleegkundige en verpleegkundige specialist niet van dit niveau zijn geweest!

Namens V&VN Oncologie en LOOV,
dr. Christine Boers-Doets


                                       

 

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)