Bespreek het onspreekbare

  • 31 maart 2020
  • Nieuwsbericht
  • Oncologie
COVID 19

Voor mensen met uitgezaaide kanker die niet meer beter worden is het een onzekere periode. Wat gebeurt er als je besmet raakt met het coronavirus? En als je alles al geregeld had, blijft dat dan hetzelfde? Saskia Teunissen is hoogleraar palliatieve zorg en bestuurder bij Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en vertelt wat er speelt bij mensen in de palliatieve fase.

“Het is moeilijk, maar bespreek het onbespreekbare met je dierbaren en een arts die je vertrouwt.”

Moeten mensen met uitgezaaide kanker zich extra zorgen maken om het coronavirus?
Het belangrijkste is: iedereen is anders en elke situatie is weer anders. De maatregelen van de overheid zijn bedoeld om het virus onder controle te krijgen en ons te beschermen. Als je de adviezen volgt, is de kans om ziek te worden veel kleiner. En ook als je het virus krijgt, kunnen de klachten mild zijn en vanzelf overgaan. Toch is er ook een kans dat je ernstig ziek wordt door het coronavirus. Om te voorkomen dat het allerlaatste stukje van je leven anders verloopt dan je wilt, is het belangrijk om vooruit denken.

Bron

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)