Via Oncowijs werden wij op de hoogte gesteld van de 2-daagse masterclass GE oncologie.  In deze uitnodiging stond dat we van de subsidie mogelijkheid gebruik konden maken. Hiervoor zijn Trudy Stevens en Nanette Schepers in de pen geklommen met als gevolg akkoord voor subsidie! Dit betekent dat we geheel kosteloos mochten deelnemen aan de masterclass. De reden dat wij graag wilden deelnemen is dat wij casemanagers zijn voor de GE oncologische patiënten.

Super enthousiast reisden we af naar Amersfoort om daar de 2-daagse Masterclass Gastro-Enterologische Oncologie te volgen. Ons verblijf was in het Best Western Hotel, prima geregeld!

Op de donderdag hadden we meerdere super interessante sprekers.  Dhr. Prof. Dr. R. van Hillegersberg, chirurg,  UMC Utrecht vertelde over de chirurgische behandeling van oesofaguscarcinoom. Hij sprak over verschillende schema’s die gehandhaafd kunnen, o.a. CROSS en FLOT schema. Volgende spreker was dr. N. Haj Mohammad, UMC Utrecht, internist oncoloog over systemische behandelingsmogelijkheden maag- en slokdarmkanker en de rol van immunotherapie. Er is een studie gaande over adjuvante immunotherapie bij maag- en slokdarmca. en binnenkort volgen hiervan de resultaten. Deze resultaten zijn veelbelovend.

Een interessante spreker over “I.V. ijzer bij de behandeling van anemie en vermoeidheid in de preoperatieve fase bij GE oncologie: ijzerscreening en prehabilitatie”. Dit is tevens ook een aandachtspunt in onze werkgroep over prehabilitatie.

Ook op deze dag hebben we uitleg gehad over de verschillende soorten pijn. Bij neuropathische pijn wordt ook wel een Capsaïcine pleister voorgeschreven, de zogenoemde peperpleister. Geeft activatie van cutane nocireceptoren. Bij dofheid of doofheid geen effect, alleen bij pijn. Deze informatie nemen we zeker mee naar onze poli.

Daarnaast hadden we een lezing over “Kanker in het gezin”. Gegeven door een werknemer van het Ingeborg Douwes Centrum. Tips om de “de wet van de dubbele bescherming” goed te observeren/beoordelen, zodat er geen verstoring van verwerking van emoties plaatsvindt. Kind wil ouder beschermen / ouder wil kind niet belasten.

Voor het avondeten hebben we een boswandeling gemaakt om toch wat frisse lucht op te snuiven. Daarna een heerlijk Indisch diner onder het genot van een wijntje en een watertje , voor ieder wat wils, om maar te zwijgen van de zalige toetjes. Tijdens de lunch en het diner was er zeker tijd om te netwerken. Zinvol om na een lange dag met collega’s uit andere ziekenhuizen te kunnen spreken.

Vrijdag 24-9-2021

Op deze 2e dag stond behandelingsmogelijkheden van het colorectaal carcinoom als eerste op het programma: interessante presentatie gegeven door Dhr. dr. J.F.M Pruijt, oncoloog-hematoloog, Jeroen Bosch ziekenhuis.

Helaas viel de presentatie over het wait en see beleid bij rectum carcinoom uit, maar werd deze tijd goed opgevuld door uitbreiding van de 1e spreker en door tijd om te netwerken met onze mede collega’s uit andere ziekenhuizen.

Daarna een boeiende lezing over het anuscarcinoom, gegeven door een uit Zuid-Afrika afkomstige dame die het erg boeiend kon vertellen en had ondersteuning van door haar zelf getekende sheets! Zij vertelde dat anuscarcinoom vaak in verband staat met het HPV virus en dat over een tijdje niet alleen meisjes gevaccineerd worden tegen HPV infecties maar ook de jongens hiervoor gevaccineerd zullen worden.

Volgende onderwerp was dr. Wilmink over het pancreascarcinoom, veel studies besproken en de verschillende mogelijkheden m.b.t. systeemtherapie. Als kers op de taart kregen we nog een lezing over de prehabilitatie bij de GE tumoren, hier zijn we binnen Treant ook druk doende mee om dit goed op de rit te krijgen. Hier ook veel tips en tricks gehoord die we zeker meenemen om de prehabilitatie binnen Treant  verder vorm te geven.

Al met al 2 ontzettende leerzame en goed verzorgde dagen. Wij raden anderen ook zeker aan gebruik te maken van de subsidiemogelijkheid! Dank voor de tumorwerkgroep voor het samenstellen van het programma, stichting Oncowijs voor de organisatie  en de Commissie Deskundigheid van de V&VN oncologie voor het toekennen van de subsidie.

Trudy Stevens en Nanette Schepers, verpleegkundig consulenten oncologie, poli oncologie, Treant Zorggroep.

 

        

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)