Ervaringsverhaal van Leni van Doorn over ESMO/EONS in Barcelona, van 27-09/01-10-2019, deelname met subsidie van V&VN Oncologie

1.      Wat heeft het congresbezoek jou opgeleverd?

Het was een belevenis om dit congres te kunnen bijwonen. Het was leuk om binnen het programma van de ESMO en EONS een eigen programma samen te stellen. Voor mij lag de focus op mijn aandachtsgebied GI- tumoren en bijwerkingenmanagement. Een verrijking vind ik het om naar zowel medisch- als verpleegkundig ingerichte sessies te kunnen gaan op een congres, om zo te weten wat de laatste ontwikkelingen zijn en waarop de aandacht is gericht. Voor mijn praktijk als VS is het belangrijk om vragen van patiënten te kunnen beantwoorden en up tot date te zijn. Een sessies van de EONS over symptoommanagement “Prevention and management of adverse event during systematic treatment of liver and kidney cancer” draagt daaraan bij. Op een informele manier kennis opdoen samen met collega’s en van gedachte wisselen “is dit ook hoe wij het doen” zie ik als een verrijking. Bij afwezigheid van mijn collega op dit congres had ik een posterpresentatie en onze poster was genomineerd voor de beste posterprijs, ik ben bevraagd door de moderator en dit was onverwachts zo’n leuk leerzaam extraatje. Sowieso een hele eer om belangstellende collega’s over ons onderzoek te kunnen vertellen.

2.      Op welke wijze ga jij verkregen kennis overdragen op collegae?

Dat ga ik doen door de hoogtepunten te belichten via een presentatie waarbij ik gelijk mijn collega’s kan laten zien wat het krijgen van subsidie om zo’n groot congres te kunnen bezoeken kan betekenen voor ons vak. Ook hoop ik dat onze posterpresentatie mensen inspireert om ook zoiets te willen.

3.      Zou jij collegae aanraden ook subsidie aan te vragen? Zo ja, geef in een korte omschrijving aan, waarom en hoe je hen over zou willen halen.

Ja, ik raad dat zeker aan, het is echt een kans om kennis op te doen op vele gebieden, medisch en verpleegkundig, het is inspirerend om het beste uit je vak te willen halen en bij terugkomst te kunnen vertellen over wat er gaande is op oncologisch gebied. Zaak is te proberen een poster te mogen presenteren, het is leuk, het maakt het veel gerichter en je ontmoet veel collega’s en doet contacten op, het is even een werkje maar levert veel op. Het beantwoorden van de vragen op het formulier om subsidie aan te vragen is erg goed om bewust voor jezelf na te gaan waarom en of je er aan toe bent om naar zo’n groot congres te gaan en waar je belangstelling naar uit gaat. Ik ben er best trots op dat het me is gelukt om subsidie te krijgen en om mijn afdeling te laten zien dat het is gelukt!

4.      Verwacht je dat je nieuwe inzichten vanuit het congres kunt  toepassen in jouw werk? Motiveer jouw antwoord.

Het is niet zo dat ik nu allerlei nieuwigheden ga toepassen, wel dat ik mijn werk onder de loep heb genomen, klopt het wat ik doe en doen anderen het ook zo en vooral is het evidence- based hoe ik werk.

Tijdens mijn afwezigheid is mijn VS werk overgenomen door internist-oncologen en waren patiënten op de hoogte dat ik er een paar dagen niet was om naar dit congres te gaan. Na terugkomst kreeg ik van een aantal zoveel vragen van of “het leerzaam was” tot “zijn er nog dingen die u heeft geleerd die voor mijn behandeling belangrijk zijn”. Dit daagt uit om het goed op een rijtje te hebben en dat is waar zo’n congres toch in uitdaagt.

5.      Betekent een congresbezoek voor jou tevens een kans om te ‘netwerken’? Zo ja, is een netwerk belangrijk voor jouw professionele contacten en jouw werkzaamheden en wat levert het jou op?

Het is absoluut een kans om te netwerken.

De ESMO lounge is daartoe een goede plek gebleken. Wat ik zelf erg leuk vind is om met een collega waarmee je niet dagelijk werkt langs de posters te lopen tijdens de postersessie maar ook daar waar de posters een aantal dagen hangen, je neemt elkaar mee in elkaars interesse en dat levert leuke gesprekken, inzichten, vragen en samenwerkingverbanden op. De duur van het congres leent zich hier ook uitermate goed voor.

Leni van Doorn, Verpleegkundige specialist / Klinisch Epidemioloog, Interne Oncologie, Erasmus MC Rotterdam.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)