Hoe leuk is het om na ruim 20 jaar werkzaam te zijn in de kinderoncologie naar een internationaal congres te mogen? En dat met subsidie van V&VN. Met nog 6 kinderoncologieverpleegkundigen van verschillende afdelingen binnen ons centrum, teamleiders, Verpleegkundig Specialisten, artsen, research, collega’s van psychosociale afdeling gingen we naar Barcelona voor de 54ste inter nationale kinderoncologie congres. Het programma was zeer divers gedurende 4 dagen lang. Er   was een medisch/verpleegkundig en psychosociaal programma die simultaan liepen. Iedereen koos zijn eigen programma en onderwerpen uit zodat we na afloop elkaar konden vertellen wat we gehoord hadden. Donderdag stond in het teken van het nursing programma waar we met z’n allen bij de aftrap waren. Tussen de middag waren er ronde tafel gesprekken georganiseerd.

Daarbij zat je aan tafel met diverse nationaliteiten om over een onderwerp te praten. Vanwege Heidy’s betrokkenheid bij het kindercomfortteam was zij aangesloten bij de tafel over palliatieve zorg. Boeiend om verpleegkundigen te spreken van over de  hele wereld over kinderpalliatieve zorg. Hoe doet iedereen dat, hoe gaat de communicatie en wat zijn nog obstakels om te overwinnen. Zeer boeiend en leuk om met deskundigen over de hele wereld ervaringen uit te wisselen. Het is ook goed om te horen waar andere landen mee bezig zijn met betrekking tot onderzoek. Wat kunnen we daarvan meenemen naar ons eigen centrum. Bijvoorbeeld een programma om kinderen voor te bereiden op onderzoeken en ingrepen en hierbij angst en stress te reduceren. Dat is iets waar wij in ons centrum ook mee bezig houden. Ouder en kind informatie, het onderwerp waar Nicole zich vooral mee bezig houdt in haar dagelijkse werk. Hoe leggen we ingewikkelde kuurschema’s uit aan kind en ouders op een begrijpelijke manier in stressvolle omstandigheden. En hierbij vooral aansluiten bij wat kinderen en ouders willen weten over desbetreffende onderwerpen. En niet alleen richten op wat we als ziekenhuis willen vertellen. Waardoor kind en ouders meer grip krijgen op hun situatie.

Door het congres zijn er internationale contacten ontstaan, er is een internationale SIOP nursinggroup waar collega’s bij betrokken zijn die bijvoorbeeld nadenken  over hoe we patiënten in een goede voedingstoestand kunnen houden. Het is mooi om van elkaar te leren en dat niet ieder centrum zelf het wiel hoeft uit te vinden. Het is mooi om te zien dat ook het verpleegkundig vakgebied steeds meer gezien en gewaardeerd wordt als een toegevoegde eigen professie binnen de oncologische zorg.

We kijken terug op een geslaagd congresbezoek in Barcelona. Het was een intensief programma. Nicole, en ook andere collega’s hebben een poster gepresenteerd, we hebben netwerkgesprekken gevoerd in de stand, veel mensen ontmoet en inspiratie opgedaan bij de plenaire en sub-sessies. Met een mooie presentatie via een slideshow in de stand van het Prinses Maxima Centrum, zijn de ontwikkelingen van de verpleegkundigen goed naar voren gekomen. Kortom, het was fijn en vooral leerzaam op SIOP 2022.

Tijdens het congres hebben we korte filmpjes / vlogs opgenomen naar aanleiding van diverse workshops, praatjes of bijeenkomsten. Deze zijn op het liveblog geplaatst van het Prinses Maxima Centrum. Op deze manier werden veel collega’s “thuis” op de hoogte gesteld van een heleboel informatie en nieuwe ontwikkelingen, of initiatieven waar we enthousiast over waren!

Leuk om op deze manier je kennis te delen!

Na terugkomst in het centrum zijn we met veel collega’s in gesprek gegaan over wat we geleerd hadden, welke nieuwe inzichten of ontwikkelingen er zijn gedeeld en hoe onze ervaring was. Ook mochten we een terugkoppeling geven in de teamvergaderingen.

Heidy Hollander-Peggeman, Kinderoncologieverpleegkundige, Dagbehandeling Solide en Neuro Oncologie en Comfortteam en Nicole van de Ven, Kinderoncologieverpleegkundige (specialisatie Kind en Ouder Informatie), Afdeling OGZ, Prinses Maxima Centrum, Utrecht.

     

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)