Op 31 mei jl. mocht ik samen met een collega ‘De Oncologiedagen’ bezoeken.

Wat was het weer fijn om fysiek aanwezig te zijn.

Ik werk al meerdere jaren op de afdeling Oncologie/hematologie in Isala te Zwolle.

De Oncologiedagen van V&VN Oncologie dagen heb ik wel eerder bezocht en het verbaast mij dat er altijd wel weer zoveel veel nieuwe ontwikkelingen/nieuwe inzichten zijn. Er is altijd nog weer wat te leren en te ontdekken om mee terug toenemen naar de afdeling.

 

Wat heeft het congres mij opgeleverd:

Als eerst heb ik de ontbijtsessie bezocht: Botgezondheid bij prostaatcarcinoom in de praktijk door een uroloog en verpleegkundig specialist;

20% van de patiënten met prostaatkanker heeft na Androgene Deprivatie Therapie
(ADT) een versnelde BOT afname, botdichtheid neemt af.
Vaak wordt therapie ook nog geven in combinatie met prednison.
Bot gezondheid is van groot belang bij prostaatkanker, omdat je risico’s hebt op botfracturen.

Wat is je rol als verpleegkundige hierin: Alert zijn dat patiënt bifosfonaten krijgt; oraal of intraveneus.

Maar ook preventie en goede voorlichting over voldoende lichaamsbeweging, vitamine D en calcium daarnaast matigen met alcohol en stoppen met roken.

Eventueel de osteoporose verpleegkundige van je ziekenhuis in schakelen.

Na de ontbijtsessie volgde de plenaire opening; over impact van COVID-19 op de kanker zorg en wat heeft COVID-19 ons gebracht.

De impact: veel screenings zijn stop gezet of verplaatst, patiënten gingen later naar de huisarts of specialist. Uit onderzoek bleek dat door vaccinatie, mensen het wel weer veiliger vonden, om naar huisarts of ziekenhuis te gaan.

Wat heeft COVID-19 gebracht: dat is met name het video bellen. Er werd een mooi voorbeeld getoond hoe dit gebeurd via HIX. Voordeel voor de patiënt dat ze thuis kon blijven, dit scheelde haar veel reistijd. Deze mevrouw ervaarde dit als erg prettig.

In de lunchpauze diverse stands bezocht; o.a van V&VN Oncologie en de Commissie Deskundigheid. Jammer dat zoveel collega’s niet weten dat ze via deze commissie subsidie kunnen aanvragen om een congres te bezoeken. Bij deze een oproep om dat wel te doen, het levert je namelijk veel kennis op en zo kun je je kennis up-to-date houden.

‘’s Middags nog een aantal sessie bijgewoond:
- De patiënt en zijn naasten en nieuwe ontwikkelingen
- Dat ruikt naar meer
- Hematologie Hot Topics

Door het volgen van deze dag is mijn kennis weer opgefrist en ben ik weer op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Deze kennis wil ik graag overbrengen en delen met mijn collega’s.

Samen met mijn collega gaan we dit terugkoppelen in een 3-uurs moment wat we elke doordeweekse werkdag hebben of in een ander leersetting.

Het was fijn om weer collega’s fysiek te ontmoeten en ook weer stands te kunnen bezoeken, hier kun je ook weer nieuwe (folder)informatie ophalen, wat weer een inspiratiebron kan zijn.

Het was een leerzame en inspirerende dag, ik wil V&VN Oncologie bedanken voor het verstrekken van subsidie.

Eta Nabers, Oncologieverpleegkundige Oncologie/Hematologie, Isala Zwolle


Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)