Ervaringsverhaal van Chantal Roth over ESMO in München, 19-23 oktober 2018, deelname met subsidie van V&VN Oncologie

ESMO "Securing Access to optimal cancer care", München 19 oktober - 23 oktober 2018

Van 19 oktober – 23 oktober 2018 heb ik deelgenomen aan een Europees oncologisch congres,  waarbij educatie en uitwisseling en onderzoek een rol speelden. Bovendien was voor het eerst een verpleegkundig programma georganiseerd door de European Oncology Nursing Society (EONS). In totaal waren door de EONS drie dagen gewijd aan een verpleegkundig programma waarbij de focus lag op vijf thema's:  verpleegkundig leiderschap in de oncologie, symptoommanagement, patiëntenveiligheid, oncologisch onderzoek en de rol van de oncologieverpleegkundige / verpleegkundig specialist.

Bijzonder was dat de EONS en de ESMO samen dit congres hadden georganiseerd. Hierdoor was het mogelijk om zowel verpleegkundige als medische sessies te volgen. Het was een unieke ervaring om met zoveel oncologieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit heel Europa samen te komen en van elkaar te leren en kennis uit te wisselen. Hierdoor werd het mogelijk om laagdrempelig te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Samen met een aantal collega’s had ik een abstract ingediend, dat door de EONS 2018 Scientific Committee was geaccepteerd voor een posterpresentatie. Het was voor mij de eerste keer dat ik een poster heb gemaakt. Later bleek dat het maken een ‘goede poster’ best lastig is en dat er veel tijd in gaat zitten, maar dan heb je uiteindelijk wel een prachtig resultaat. Dankzij de subsidie van de V&VN werd het makkelijker om naar dit congres te gaan. Het indienen van de aanvraag was niet ingewikkeld en ik kreeg snel een positieve reactie waarin aangegeven werd, dat ik voor de subsidie in aanmerking kwam.

Alle sessies en abstracts van zowel de ESMO als EONS waren vervat in het programmaboekje waardoor ik van tevoren kon bekijken welke sessies ik wilde volgen. Vooral updates over de laatste ontwikkelingen rondom mijn specialisatie hadden mijn interesse.  Daarbij vond ik het heel bijzonder om enkele internationale sprekers te horen spreken, wiens naam ik uit onderzoeksartikelen kende.

Gedurende drie dagen moest ik de poster presenteren tijdens de postersessies. Collega’s (o.a. verpleegkundigen/verpleegkundig specialisten en oncologen) die meer wilden weten konden hun vragen stellen. Dit leidde soms tot interessante gesprekken over de manier waarop de zorg in andere ziekenhuizen/landen is georganiseerd. De postersessies bieden gelegenheid tot persoonlijke en informele interactie over het onderwerp.

Het bijwonen van een Europees congres geeft een unieke kans om een update te krijgen van uitkomsten uit recente studies en huidige ontwikkelingen. Bovendien kreeg ik de bevestiging dat wij binnen ons ziekenhuis goede zorg leveren en dat onze richtlijnen up-to-date zijn.

Al met al heel leerzaam, motiverend en inspirerend! Ik vond het fantastisch om naar een buitenlands congres te gaan! Dank voor jullie support.

Chantal Roth, Verpleegkundig specialist Medische Oncologie, Amsterdam UMC locatie VUmc.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)