31 oktober 2019 nam ik deel aan het symposium ‘continu verbeteren’ dat vanuit het ETZ werd georganiseerd. Dit jaar met het thema “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”. Wat was dat een inspirerende dag! Is alles wat we in eerste instantie zien, wel werkelijkheid?

Door meerdere interactieve opdrachten besefte ik steeds meer welke invloed je als (zorg)professional hebt binnen een organisatie. Welke functie je ook hebt, JIJ kan het verschil maken! Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

Ik zie in de dagelijkse praktijk nog zoveel uitdagingen, dingen die anders en/of beter “kunnen”...  Kijkend naar mijn “to do lijstje” die steeds langer wordt, een volle agenda, etc. Maar soms moet je ook “stil staan, om hierna (weer) verder te gaan”. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld tijdens de dagstart, doorstart, een evaluatie, vergadering, symposium, etc. Gewoon even een moment om stil te staan, waarin we met elkaar afstemmen, van elkaar kunnen leren en kunnen reflecteren.

Vorig jaar mocht ik de "Award of Excellence Oncology Nursing” in ontvangst nemen.

Hier sta ik even bij stil, wat een bijzonder moment! Trots was ik, maar ook trots ben ik op mijn collega’s en op onze afdeling! Want als ik even stil sta, zie ik wat we dagelijks doen voor onze patiënten en wat we het afgelopen jaar hebben bereikt.

De Award heb ik besteed aan de deskundigheidsbevordering rondom de oncologische patiënt. Dit is een aandachtsgebied waar ik erg gedreven in ben.

Zo hebben wij als oncologieverpleegkundigen van de afdeling in het najaar van 2018 een scholingsavond georganiseerd voor onze collega’s. Tijdens deze scholingsavond hebben collega’s 3 workshops gevolgd met de onderwerpen; copingsstijlen, Palliatief Advies Team en hebben we het “Logisch? Oncologisch!” bordspel gespeeld. Dit is een eigen ontworpen bordspel waarbij op een open leerzame manier het zorgpad Gastro-Intestinale oncologische chirurgie wordt doorlopen.

In februari stond de scholingsavond in het teken van de colorectale patiënt.

In mei was het onderwerp “De (kwetsbare) ouderen centraal! Want uit onderzoek blijkt dat verpleegkundige hun kennis rondom kwetsbare overschatten en dat in 2018 53% van onze patiënten die een operatie ondergingen o.b.v. een slokdarm,- maag,- of darmkanker 70+ was. Afgelopen september heeft de scholingsavond in het teken gestaan van slokdarmchirurgie.

Maar zowel de grote als kleine successen mogen gevierd worden! 

Een compliment van een patiënt, na een drukke dienst, wel tevreden naar huis gaan omdat je de zorg hebt kunnen geven aan je patiënten, je knelpunten en/of ideeën hebt besproken met collega’s, etc. Ik zie, ik zie wat ik wel zie… Ik ben trots op mijn collega’s, op onze beroepsgroep. Soms moet je stil staan om te kunnen groeien!

Ja, JIJ kan het verschil maken.

Annette Schellekens-Frijters, Oncologieverpleegkundige en 1e verpleegkundige Kwaliteit & Deskundigheid, Gastro-intestinale chirurgie ETZ, Tilburg.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)