Opleiding tot ondersteuningsconsulent oncologie

  • 14 september 2021
  • Bijeenkomst
  • Oncologie
OOK V&VN Optie1

Data en tijden
Dag 1: dinsdag 14 september 2021 | 09:00 uur – 16:00 uur
Dag 2: dinsdag 5 oktober 2021 | 09:00 uur – 16:00 uur
Dag 3: dinsdag 2 november 2021 | 09:00 uur – 16:00 uur
Dag 4: dinsdag 23 november 2021 | 09:00 uur – 16:00 uur
Dag 5: dinsdag 14 december 2021 | 09:00 uur – 16:00 uur

Locatie
The Colour Kitchen in Utrecht

Omschrijving
Als ondersteuningsconsulent ben jij het vaste aanspreekpunt van de oncologische patiënt en/of naaste. Je helpt verder bij vragen over het omgaan met de gevolgen van kanker, wanneer er behoefte is aan advies en begeleiding. Gedurende zes modules krijg je alle vereiste kennis, tools en vaardigheden aangereikt om invulling te geven aan deze unieke rol.

Ondersteuningsconsulenten begeleiden en informeren zowel patiënten als naasten over alle niet-medische onderwerpen rond de ziekte kanker. Ze zijn opgeleid als oncologieverpleegkundige of hebben vergelijkbare kennis en ervaring in de oncologie. Een ondersteuningsconsulent is één vast aanspreekpunt voor de oncologische patiënt en/of naaste voor begeleiding en ondersteuning tijdens zijn/haar ziekte. Zij kunnen de patiënt vroegtijdig informatie en zelfmanagementtools aanreiken en indien nodig doorverwijzen naar regionale nazorg. De opleiding tot ondersteuningsconsulent wordt verzorgd door een team van vakkundige docenten, met jarenlange ervaring binnen de oncologische zorg.

Modules
De opleiding bestaat uit 6 modules die met zorg zijn samengesteld en ontwikkeld door Stichting OOK, op basis van onze ervaring met ondersteuningsconsulenten in de ziekenhuizen, het OOK-Centrum en online via Mijn OOK. De opleiding is zo ontworpen, dat je als professional voldoende basis hebt om te voldoen aan het functieprofiel en in staat bent om de werkwijze toe te passen in het begeleiden van mensen met kanker en hun naasten. De modules die aan bod komen zijn:

- Module 1: Rol en werkwijze ondersteuningsconsulent
- Module 2: DISC: Verbindend communiceren met patiënten en naasten
- Module 3: Begeleiden bij eigen regie
- Module 4: Effectieve gespreksvoering
- Module 5: Online begeleiding bieden bij kanker
- Module 6: Samenwerkingspartner in het netwerk van zorg en ondersteuning

Voor wie?
De opleiding tot ondersteuningsconsulent staat open voor oncologieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, casemanagers oncologie, praktijkverpleegkundigen huisarts en gespecialiseerde (para)medische zorg- en hulpverleners zoals oncologie fysiotherapeuten en maatschappelijke werkers met HBO opleidingsniveau en een aantoonbare specialisatie in de oncologie.

Praktische informatie
De opleiding duurt in totaal 5 dagen, waarin 6 modules aan bod komen.
Het startmoment is 14 september 2021, in The Colour Kitchen in Utrecht.
Het levert 24 accreditatiepunten V&VN op.
Kosten: € 1395,00 (BTW vrij).

Bekijk de opleiding

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!