Blog: Oerend hard!

  • 10 november 2021
  • Nieuwsbericht
  • Medium Care Verpleegkundigen
Schermafbeelding 2021 11 10 Om 12.46.22

Al tijdens onze opleiding tot Medium Care Verpleegkundige waren mijn collega en ik geïnteresseerd in positieve prikkels voor patiënten. Onze kwaliteitsopdracht had dan ook als onderwerp: ‘Positieve prikkels op de Medium Care’. Als verpleegkundigen zorgen we intensief voor onze patiënten en voeren vaak verpleegkundige handelingen uit die voor hen onprettig zijn. Éven een maagsonde plaatsen, infuus prikken enzovoorts. Hoe kunnen we het nu iets leuker maken bij ons op de afdeling? Zo vroegen wij ons af.

Iets wat veel patiënten heel erg waarderen is een positieve sfeer onder ons als verpleegkundigen. Een gezellige samenwerking wordt vaak opgemerkt door patiënten en maakt je eigen werkplezier ook groter. Wat is er nu leuker dan een breed grijnzende patiënt in bed, hoe beroerd de omstandigheden verder ook zijn? Zo’n lach had dhr. X al lang niet meer op zijn gezicht gehad en daar had hij alle reden toe. In de nachtdienst werd het plan bedacht.. We gaan hem verassen, maar hoe… Tijdens een gesprekje met dhr. X vroegen we hem naar zijn hobby’s. Motorrijden, zo luidde het antwoord, maar het was lang geleden dat hij dat gedaan had.

En zo kwam het dat we tijdens het ochtendrondje van 6:00uur gniffelend achter de deur van dhr. X stonden. Dhr. X had die nacht weer nauwelijks geslapen en zat klaarwakker in bed. Eerst ging m’n collega naar binnen, knielde neer bij de Urimeter, kwam plotseling weer omhoog met de kreet: ‘Ik zeg OEH!’. Ik kwam met een sprong de kamer op: ‘OEH’, vervolgens een andere collega: ‘Ik zeg AH!’ ‘AH!’ Oehhoe oehoerend hard! We hadden niet het hele liedje van Normaal uit ons hoofd geleerd maar zongen en swingden een beetje mee met Spotify die het liedje vanaf onze mobiel liet horen.

En daar was hij hoor! Die grote grijns! Dhr. X had in tijden niet meer zo gelachen, vertelde hij, en wij? Wij kijken nog steeds met plezier terug op deze goed gelukte verrassing. Dit soort activiteiten hadden we niet in onze kwaliteitsopdracht verwerkt, maar wat was dit een positieve prikkel voor onze patiënt!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)