Blog Ellen Tijl: 'We krijgen onze autonomie terug!'

  • 17 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Medium Care Verpleegkundigen
Covid Virus

Er klinkt bij ons op de Medium Care een soort overwinningskreet, we gaan weer naar onze eigen afdeling terug. Opgetogen gezichten nadat de leiding dit besluit heeft genomen. De meeste verpleegkundigen hadden in de bespreking hun stem hiervoor kunnen uitspreken. Waarom deze hartenkreet?

Op onze Medium Care van het Amsterdam UMC (locatie VU), zijn we altijd een zelfstandige afdeling geweest, met alleen medium care bedden. We waren samen met de afdeling Intensieve Care wel één afdeling met één afdelingshoofd, zowel medisch als verpleegkundig. Fysiek hadden we een eigen afdeling met leidinggevende en intensivist.

Sinds het begin van de Covid pandemie zijn we samengevoegd met de IC. De MC-afdeling was nodig voor een IC cohort. Wij hebben op de Covid IC mee gebuffeld en van alles meegemaakt. We hebben zoveel expertise dat dit ook prima kon om op de IC te ondersteunen. De verpleegkundigen van de IC hebben hun waardering daar zeker over uitgesproken.

Na twee jaar beginnen we toch heimwee te krijgen. We waren afhankelijk van de hoeveelheid te draaien bedden met daarbij de indeling van de IC. Er is weer behoefte aan een aparte MC afdeling. De combinatie en verdeling van de bedden maakt dat het vaak veel te vol en hectisch was, met veel alarmen en drukte bij bijv. interventies op beide werkplekken.

Het bewaken van het dag en nacht ritme van onze patiënten komt daarbij in het geding. We hebben ontzettend veel van elkaar geleerd de afgelopen 2 jaar en mooi samengewerkt. Dit kan onze verbinding verstevigen voor onze gezamenlijke toekomst. De rust, reinheid en regelmaat gaat langzaam terugkeren bij onze patiënten. Ons hoogste goed denk ik; we krijgen onze autonomie terug!

Deze blog is geschreven door Ellen Tijl (Medium Care van het Amsterdam UMC)

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd